• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

08.09.2024

06:15

Svete, spremi se! Mapa Evrope se nepovratno menja! Putin šalje ponude ovim zemljama: Ako prihvate, šta će ostati od Ukrajine?!

Shutterstock, Reuters, EPA Images

Vesti

Svete, spremi se! Mapa Evrope se nepovratno menja! Putin šalje ponude ovim zemljama: Ako prihvate, šta će ostati od Ukrajine?!

Podeli vest

Bivši vojni savetnik Daglas Mekgregor izjavio je da će se rat u Ukrajini završiti pod uslovima koje će najvećim delom diktirati Moskva, tačnije podelom Ukrajine.

On veruje da će Rusija, nakon završetka sukoba, ponuditi susednim državama rešenje koje će smatrati prihvatljivim, podsećajući na istorijski slučaj podele Poljske krajem 18. veka. Mekgregor napominje da bi sličan scenario mogao da se odigra i sa Ukrajinom, gde bi Rusija, zajedno sa susednim zemljama, mogla da podeli teritoriju kako bi sprečila dugotrajan sukob i stabilizovala region.

- Podela Poljske 1790-ih godina nije bila motivisana mržnjom prema Poljacima, već potrebom da se izbegne sukob na tom prostoru. Ukoliko se ne interveniše, postoji rizik od neprestanog konflikta koji bi mogao da preraste u rat između susednih sila - istakao je Mekgregor, dodajući da je malo verovatno da bilo koja država u istočnoj Evropi želi otvoreni sukob sa Rusijom.

Mekgregor se osvrnuo i na trenutnu američku politiku, kritikujući dominaciju SAD na globalnoj sceni.

- Pritisli smo svet svojom finansijskom, vojnom i ekonomskom moći, ali ljudi su umorni od toga. Ne žele da im se diktira šta da rade sa svojim zemljama ili pod kojim uslovima mogu da dobiju zajam od Svetske banke. Svet želi slobodne, nezavisne i suverene države - izjavio je Mekgregor.

On je dodao da su lideri Rusije i Kine, Vladimir Putin i Si Đinping, poslali jasnu poruku svetu:

- Pridružite nam se bez preduslova. Podržavamo slobodnu trgovinu, viši životni standard, prosperitet, mir i stabilnost.

Mekgregor je zaključio da je Amerika imala priliku da usvoji drugačiji pristup nakon Hladnog rata, ali da je propuštena šansa zbog nametanja uslova i proglašavanja neprijateljima svih onih koji se ne slažu sa američkom politikom. Osvrnuo se i na izjavu Džordža Buša iz 2001. godine: "Ili ste sa nama ili ste protiv nas,“ ističući da je takav pristup doveo do zasićenja svetom američkog diktata.

- Svet je umoran od toga. Gotovo je - zaključio je Mekgregor.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija