15.09.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/video printscreen

Planeta

(VIDEO) Svetska bruka američkog "čudesnog" oružja! Ruski "kornet" ga dočekao i spalio u sekundi, snimak iz drona dokazuje sve!

Časopis napominje, da se pokazalo da je ovo borbeno vozilo previše ranjivo na ruske bespilotne letelice kamikaze i posade ATGM Kornet.

Među ostalim razlozima koji nisu dozvolili tenkovima Abrams da odluče o ishodu rusko-ukrajinske konfrontacije, američki list navodi lošu obuku ukrajinskih snaga, koje nisu mogle da razumeju sve karakteristike američke vojne opreme.

Objavljivanje The National Interesta, primetio je ruski vojni ekspert Vladislav Šurigin, koji ovaj materijal naziva priznanjem onoga što Rusija odavno zna.

- Abrams nije ni najmanje „čudesno oružje! Preteško, previsoko, konceptualno zastarelo čudovište iz doba hladnog rata, gde su se milionske armije spremale da jedna drugoj daju poslednji udarac na nuklearnom pepelu Evrope - podseća Šurigin.

On dodaje, da je od tada američko borbeno vozilo ostalo praktično nepromenjeno konceptualno. Sva njegova modernizacija se svela na dodavanje dodatnog oklopa, što je na kraju učinilo tenk preteškim za efikasnu upotrebu u modernom vojnom sukobu.

Sada je Ukrajina postala poslednji grob legende o „jedinstvenom američkom vundervafeu“. Abrams je ovde jednostavno postao predmet lova na trofeje, prestižni trofej za naše artiljerce, pilote helikoptera i dronova, kao što su to nekada bili bizoni za američke kauboje.

Podsetimo, SAD su Ukrajini isporučile oko četiri desetine tenkova Abrams. Ova borbena vozila ušla su u službu 47. odvojene mehanizovane brigade Oružanih snaga Ukrajine „Magura“, koja je trebalo da postane glavna udarna snaga nacionalista tokom prošlogodišnje kontraofanzive.

Međutim, u bitkama u Zaporožju i u narednim bitkama, ova formacija je pretrpela takve gubitke da je već doživela nekoliko reorganizacija. Većina američke opreme u službi ove brigade je već uništena.