09.09.2024.

14:40

Foto: Shutterstock, Reuters, EPA

Planeta

Stižu reke krvi! Rusi upravo objavili: Veliki regionalni rat samo što nije počeo! Svet nije spreman za eksploziju Bliskog Istoka!

- Nesposobnost međunarodne zajednice da zaustavi borbe u Pojasu Gaze i masovnu pogibiju njenih stanovnika dovela je do naglog pogoršanja vojno-političke situacije u celom regionu – od granice Libana i Izraela do Crvenog mora - kazao je Lavrov.

Kako je naglasio, sukob je dostigao novi opasan nivo, čime je Bliski istok ponovo na ivici velikog regionalnog rata. "

- Radimo na normalizaciji situacije sa svim partijama - ukazao je šef ruske diplomatije, navodeći da bez rešavanja palestinsko-izraelskog problema Bliski istok neće moći da se stabilno razvija.

Lavrov, koji je dan ranije stigao u Rijad, već se sastao sa generalnim sekretarom GCC-a Jasemom el Budeivijem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Fejsalom bin Farhanom.

Na marginama događaja predviđeni su bilateralni sastanci, a očekuje se da će sa svojim sagovornicima Lavrov razmotriti širok spektar pitanja na regionalnoj i međunarodnoj agendi, uključujući jačanje bezbednosti u oblasti Persijskog zaliva, rešavanje kriza i koordinaciju na tržištu ugljovodonika.