09.09.2024.

17:40

Foto: EPA

Planeta

Kakav preokret! Šolc ide do kraja, rešio je da uđe u istoriju! Ukrajina i Rusija na nogama, svi čekaju objavu nemačkog kancelara!

Prema izvorima bliskim nemačkoj vladi, Šolc ima ambiciju da uđe u istoriju kao „kancelar mira“.

Odluka da pokrene ovakav plan podstaknuta je lošim rezultatima na izborima u Tiringiji i Saksoniji, kao i glasinama o njegovoj mogućoj ostavci. Uvođenjem ukrajinske karte u igru, Šolc bi mogao pokušati da se izvuče iz politički nezavidne situacije.

Plan bi, prema tvrdnjama izvora bliskih nemačkoj vladi, mogao uključivati teritorijalne ustupke od strane Ukrajine. Nedavno je Šolc izjavio u intervjuu za ZDF da je došlo vreme za razgovore o tome kako ubrzati završetak sukoba u Ukrajini.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, potvrdio je da su u Moskvi primetili informacije o pripremi plana nemačkog kancelara za rešavanje sukoba u Ukrajini, ali nisu upoznati s detaljima. Peskov je istakao da Rusija ne odbacuje nijedan plan za rešavanje ukrajinskog pitanja, ali da je potrebno znati konkretne detalje. Dodao je i da se još ne naziru jasne konture mirovnog rešenja za sukob u Ukrajini, te da izostaju izjave od strane „dirigenta“ Zapada.