09.09.2024.

19:10

Foto: Shutterstock

Planeta

(VIDEO) Neočekivan obrt! Ruse isterali iz centra Njujorka! Ukrajinska zastava se vijori nad gradom, šta se ovo dešava na frontu?!

Ovaj čin simbolizuje povratak ukrajinskih trupa u centar grada samo mesec dana nakon što su ruske snage preuzele kontrolu.

Ovo nije izolovan slučaj: ukrajinske snage sprovode kontraofanzive na nekoliko delova istočnog fronta, usporavajući rusko napredovanje.

Od početka ruske ofanzive krajem prošle godine, ruske trupe su ostvarile značajne uspehe, uključujući zauzimanje Avdejevke i napredovanje ka Pokrovsku, sa ciljem da prekinu ključne ukrajinske linije snabdevanja.

Rusko napredovanje se nastavlja

Međutim, to ne znači da ruske snage nisu nastavile sa napredovanjem. Tokom proteklog vikenda, ruske trupe zauzele su delove naselja Hrodovka, koje se nalazi oko 12 kilometara istočno od Pokrovska. Ipak, razbacane ukrajinske kontraofanzive stvaraju komplikacije za rusko planiranje i ulivaju novu nadu ukrajinskoj strani posle teške godine.

Prošlog meseca, ruske snage su zauzele Njujork usled velike nestašice ukrajinskih trupa, što je delom posledica kontroverzne odluke ukrajinskog rukovodstva da napadne rusku Kursku oblast, angažujući snažne jedinice iz oko osam brigada za tu operaciju.

Bitka daleko od završetka

Prisutnost Nacionalne garde omogućila je delimično oslobađanje Njujorka. Pojačane trupama iz azovske brigade, 53. mehanizovana brigada ukrajinske vojske je napadala uz pomoć tenkova T-72 i T-64, kao i borbenih vozila pešadije BMP.

Ipak, bitka je daleko od završene. Ukrajinski Centar za strateške odbrambene operacije izveštava da se borbe nastavljaju na severnim i istočnim periferijama grada, severno od samog Njujorka i u oblasti Nelipivke.

Dok je 53. mehanizovana brigada probijala put do centra grada, ruske snage su napredovale prema Pivničnom na istočnoj ivici Torecka, svega tri kilometra od Njujorka. Trenutno, istočni front predstavlja složen mozaik ruskih napada i ukrajinskih kontraofanziva, što je najbolja vest za ukrajinske snage na ovom frontu u poslednjih nekoliko meseci.