09.09.2024.

19:40

Foto: Shutterstock/Printskrin

Planeta

(VIDEO) Panika u Rusiji! Šta se ovo pojavilo na nebu?! Ako krenu da bacaju... Ukrajinci proizveli oružje koje ledi krv u žilama!

Ova municija se sastoji od tri dela: repnog dela sa perajima, što sugeriše sekundarni turbojet ili raketni pogon, središnjeg dela sa mehanizmom za iskočne krila i prednjeg dela sa navigacionim sistemom koji verovatno kombinuje GPS i inercijalno navođenje.

Municija podseća na francuski AASM Hammer, kao i na američki JDAM-ER, koji su već isporučeni Ukrajini. Iskočna krila značajno povećavaju domet bombe, koji, bez dodatnog pogona, zavisi od visine lansiranja — što je viša visina, to je veći domet. Dodavanje pogona omogućava veću udaljenost čak i pri lansiranju sa niske visine.

Ukrajina je već razvila i koristi dron kamikazu "Palyanytsya", čiji bi motor mogao biti osnova za pogon ove klizne bombe.

Municija je viđena na Su-24, avionu koji Ukrajina koristi za lansiranje krstarećih raketa Storm Shadow / SCALP-EG, ali potencijalno može biti korišćena i na drugim avionima, kao što su MiG-29 i Su-27, koji su već nosili zapadne JDAM-ER, AASM Hammer i druge municije.

U junu, ukrajinski brigadni general Serhij Holubotsov najavio je razvoj sopstvenog sistema za vođenje i produženje dometa, koji bi stare sovjetske bombe pretvorio u precizne projektile. Testiranje na Su-24 predstavlja važan korak u razvoju ovog novog oružja.

Na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu 6. septembra, američki sekretar za odbranu Lojd Ostin naglasio je potrebu za podrškom razvoja ukrajinske domaće proizvodnje oružja, uključujući i dugometna oružja koja mogu ciljati mete unutar Rusije. Naveo je da su SAD i nekoliko američkih odbrambenih kompanija već uključeni u ovu podršku.

Ova nova klizna bomba mogla bi biti poslednji dodatak ukrajinskom arsenalu, uz krstareću raketu Neptun, dron "Palyanytsya" i druge bespilotne letelice dugog dometa. Ukoliko Ukrajina uspe da brzo započne masovnu proizvodnju ovih bombi, mogla bi da smanji trenutni jaz u odnosu na rusku upotrebu dugometnih kliznih bombi.