10.09.2024.

10:43

Foto: Tanjug/AP

Planeta

(UŽIVO) Šok na frontu! Ukrajinci se pokupili i napustili položaje! Rusi žestoko forsiraju reku Oskol! Razorne eksplozije u Hersonu!

Strašan poraz Ukrajine! Rusi zauzeli strateški važan grad: Vojska slavi, velikom akcijom isterali trupe Zelenskog iz više naselja!

 

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije

Ukrajinske snage izgubile su na lipcovskom i volčanskom pravcu do 215 vojnika, uništena su dva automobila i haubica M777;

Grupa „Istok“ odbila je u poslednjih 24 časa dva kontranapada ukrajinske vojske, protivnik je izgubio do 130 vojnika. Uništena su tri automobila, artiljerijsko oruđe „krab“ i „bogdana“ i stanica za radioelektronsko ratovanje „bukovel“;

Ruska PVO oborila je tokom prethodnog dana 175 ukrajinskih dronova;

Ruske snage uništile su lanser sistema M270 i pogon za proizvodnju dronova;

Grupa „Zapad“ poboljšala je taktički položaj. Gubici ukrajinske vojske u poslednja 24 časa u zoni odgovornosti grupe iznose do 530 vojnika i četiri skladišta municije. Uništeno je devet ukrajinskih brigada, među kojima i 12. brigada specijalnih snaga „Azov“ (teroristička organizacija zabranjene u Rusiji). Takođe su uništeni 13 automobila, haubica M777, raketni sistem „grad“, haubica „gvozdika“, dve haubice L-119 i dve stanice za radioelektronsko ratovanje;

U zoni odgovornosti grupe „Jug“ poginulo je i ranjeno do 715 ukrajinskih vojnika. Uništeno je borbeno vozilo pešadije, dva oklopna vozila „kazak“, 15 automobila, haubica „pancerhaubice 2000“, haubica M777 i M198, haubica FH-70, artiljerijsko oruđe „akacija“, dve haubice D-20, dve haubice D-30 i haubica L-119 i tri skladišta municije;

U zoni odgovornosti grupe „Centar“ poginulo je i ranjeno do 515 ukrajinskih vojnika, a uništena su dva borbena vozila pešadije, četiri oklopna vozila, tri automobila, haubica „msta B“ i D-20 i dve haubice D-30;

U zoni odgovornosti grupe „Dnjepar“ poginulo je i ranjeno do 70 vojnika, a uništeno je sedam automobila, haubica D-20 i skladište municije.

Ruski napad helikopterom

Helikopter Mi-28NM uništio je grupu vojske i tehnike ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad je izveden raketama.

Dejstruje ruska artiljerija

Posluga topa „hijacint B“ artiljerijske brigade snaga „Jug“ je tokom kontrabaterijske borbe uništila samohodno artiljerijsko oruđe i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine na donjeckom pravacu specijalne vojne operacije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Kako se navodi, položaj ukrajinskih snaga otkriven je pomoću dronova, koji su predali koordinate ruskim snagama.

"Uragan" uništio uporište OSU

Višecevni raketni sistemi „uragan“ uništili su u zoni odgovornosti grupe snaga „Zapad“ uporište i ljudstvo Oružanih snaga Ukrajine, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Drama! Zelenski rešio da ubije Putina?! Udar raketa na Kremlj može biti odobren svakog časa: Ako se Zapad složi...

 

Ruske trupe napreduju u Harkovskoj oblasti

Ruske trupe napreduju duž leve obale reke Oskol u Harkovskoj oblasti, saopštio je Sputnjiku šef ruske administracije regiona Vitalij Gančev.

- Naši borci potiskuju neprijatelja sve dalje i dalje, krećući se levom obalom reke Oskol duboko u ukrajinske položaje - rekao je on.

Gančev je pojasnio da je reč o pravcu Svatovsko-Kupjansk.

Osim toga, na severu Harkovske oblasti se vode pozicione borbe, nastavljaju se teške borbe za oslobođenje Volčanska.

Ukrajinci napustili položaje u Krasnogorovki

Ukrajinske trupe napustile su svoje položaje u Krasnogorovki, javljaju mediji.

U gradu nema ukrajinskih oružanih snaga.

Eksplozije u Hersonu

Eksplozije su se dogodile u ponedeljak u gradu Hersonu koji se nalazi pod kontrolom Ukrajine, javljaju ukrajinski mediji.

"Penzionisani piloti borbenih aviona F-16 iz zemalja članica NATO-a mogli bi biti uključeni u obuku ukrajinskih pilota"

Penzionisani piloti borbenih aviona F-16 iz zemalja članica NATO-a mogli bi biti uključeni u obuku ukrajinskih pilota, izjavio je u ponedeljak američki senator Lindzi Grem (koju je uključen na rusku listu terorista i ekstremista).

O ovom pitanju razgovarali su Vladimir Zelenski i delegacija američkog Kongresa na sastanku koji je održan 6. septembra u Italiji.

- Prioritet naših razgovora je bila mogućnost efikasnije upotrebe oružja (koji Kijevu isporučuju zapadne zemlje), ukidanje ograničenja na ovo naoružanje. Razgovarali smo i o pozivanju penzionisanih pilota F-16 iz zemalja NATO-a koji bi mogli da obučavaju pilote i pomažu Ukrajini da nauči da upravlja lovcim - rekao je Grejem televiziji Rada.

Prvi zamenik šefa Komiteta za odbranu Saveta Federacije, bivši glavnokomandujući Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije Viktor Bondarjov izjavio je 23. avgusta da ćemo „veterane“ NATO-a za koje je planirano da upravljaju F-16 vrlo brzo videti u Ukrajini, u avionima koje će Rusija oboriti.