10.09.2024.

07:10

Foto: Tanjug AP/Reuters

Planeta

Nastao sveopšti haos zbog Fica i Ukrajine! Slovački premijer tuče kao iz haubice: Puna su vam usta fašizma, nacizma, a na frontu...

- Svi pričamo o fašizmu, nacizmu, a istovremeno ćutke tolerišemo da kroz Ukrajinu jure trupe koje imaju vrlo jasnu oznaku, povezane sa pokretima koje danas smatramo opasnim i zabranjenim. Pošto je ovo geopolitička bitka, nikome ne smetaju - rekao je Fico tokom posete Muzeju holokausta u slovačkom gradu Seredu, prenosi TASR.

Fico je istakao da je svet pun laži, jer, kako je naveo, "s jedne strane, međunarodna zajednica govori o zločinima, a sa druge sve više pravi kompromise koji vređaju položaj žrtava Holokausta i rasnog nasilja".

 -Međunarodna zajednica mora da prizna da je nemoguće dozvoliti da se u Ukrajini bore trupe koje koriste nacističke oznake i koje se često ponašaju u skladu sa tim - dodao je slovački premijer.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine saopštilo je da je Kijev razočaran izjavom premijera Slovačke Roberta Fica o vojnicima Oružanih snaga Ukrajine, koja se, kako navode, "kosi sa postojećim nivoom poverenja i saradnje između Ukrajine i Slovačke".

Napominje se da ukrajinski vojnici trenutno brane svoje bližnje, domove i zemlju, "kao i celu Evropu i slobodni svet od ruskih osvajača, označenih latiničnim slovima 'Z', simbolom, kako navode, "fašističke estetike savremene Rusije".

- Za Ukrajince je suprotstavljanje ruskoj agresiji nastavak istorije otpora našeg naroda totalitarnim režimima u prošlom veku", ističe se u saopštenju.