• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

01.08.2024

05:30

Katastrofa! Ukrajini odobrili da udari po Mađarskoj i Slovačkoj! Zapad rešio da uništi poslednje suverene zemlje, ovaj potez govori sve!

Tanjug AP/Reuters

Vesti

Katastrofa! Ukrajini odobrili da udari po Mađarskoj i Slovačkoj! Zapad rešio da uništi poslednje suverene zemlje, ovaj potez govori sve!

Podeli vest

Ukrajina uz odobrenje zapadnih pokrovitelja ucenjuje Mađarsku i Slovačku tako što blokira isporuke ruske nafte gasovodom "Družba", rekao je zamenik direktora odeljenja za informacije i medije ruskog Ministarstva spoljnih poslova Andrej Nastasjin.

- Odluka režima ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da prekine transport nafte u Mađarsku i Slovačku samo svedoči o neodgovornosti Kijeva i sklonosti za trivijalne ucene - rekao je Nastasjin na brifingu. 

Tranzit energetskih resursa kroz Ukrajinu je postao "dugme za manipulaciju" kijevskog režima, naveo je Nastasijin i dodao da su zapadni pokrovitelji Ukrajine rešili da prekinu energetsku saradnju Rusije sa onim evropskim zemljama koje i dalje imaju svoje nacionalne interese i racionalna ekonomska razmatranja.

Kako je naglasio, pritisak na rusku kompaniju "Lukoil" čiju naftu kupuju Mađarska, Češka i Slovačka poklopio se sa diplomatskim inicijativama Budimpešte koja se pokazala kao voljna za rešavanje sukoba u Ukrajini.

"Pritisak se poklopilo i sa odbijanjem Mađarske i Slovačke da podrže još jednu nelegitimnu odluku Brisela o antiruskim sankcijama", primetio je ruski diplomata.

Kijev je 17. jula, uz zeleno svetlo Vašingtona i EU koji su odlučili da izvrše pritisak na nepokolebljive Mađare i Slovake, podigao ulog – najavio je blokadu isporuka nafte preko "Družbe" iz ruske kompanije "Lukoil", koja ne podleže sankcijama ograničenja EU, ocenio je Nastasjin.

S druge strane, iz Brisala su za ruske medije potvrdili da je blokiranje "Lukuila" u interesu Evropske komisije i da je to razlog pasivnost EK.

I mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto je imao sličnu izjavu kada je ocenio da blokiranje isporuka ruske nafte Mađarskoj i Slovačkoj ne potiče iz Kijeva, već iz Brisela koji namerava da uceni zemlje koje se zalažu za mir.

- Prošlo je više od nedelju dana, a Evropska komisija ništa nije uradila. Postoje samo dve opcije. Evropska komisija je ili preslaba da natera Ukrajinu, državu kandidata, da poštuje interese dve zemlje članice EU, ili cela ova stvar nije izmišljena u Kijevu, već u Briselu. Ako je to, onda nije ukrajinska vlada, već Evropska komisija ta koja želi da uceni dve zemlje koje se zalažu za mir - naveo je Sijarto.

Zbog ograničenja koje je Kijev uveo na tranzit nafte iz ruskog "Lukoila", slovačka rafinerija "Slovnaft" dobijaće 40 odsto manje nafte za preradu nego što je potrebno.

S tim u vezi, slovački premijer Robert Fico upozorio je da bi rafinerija mogla da prestane sa isporukama dizel goriva Ukrajini kao i da Bratislava neće promeniti svoje viđenje ukrajinskog sukoba.

Evropska komisija je 5. decembra 2022. godine, u okviru sankcija Rusiji, zabranila morske isporuke ruske nafte u zemlje EU, ali su Mađarska i Slovačka osigurale pravo da rusku naftu dobijaju naftovodom do kraja 2025. godine, što je izazvalo aktivno protivljenje Evropske komisije.

Ukrajina je 17. jula obustavila tranzit nafte kompanije "Lukoil" preko svoje teritorije u Mađarsku i Slovačku jer je ova kompanija stavljena na crnu listu Kijeva. Mađarska i Slovačka dobijaju naftu iz Rusije preko naftovoda "Družba".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka
Politika

Jevtić o slučaju snimanja sastanka bez dozvole: Protiv mene i Opštine Štrpce se vodi hajka

Nakon što je iz Opštine Štrpce saopšteno da je osoba sa inicijalima S.I, koja se predstavila kao novinar, bez dozvole i saglasnosti prisustvovala i snimala sastanak predstavnika opštine i meštana sela Gornja i Donja Bitinja, gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić upozorio je da se protiv njega, kao i protiv opštine, vodi hajka od strane onih čije su, kaže, politike štetne po srpski narod na Kosovu.

31.07.2024

20:13

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21