• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

31.07.2024

13:40

Uništeni do temelja! Rusi navukli Ukrajince u klopku, niko živ izašao nije! Putinove trupe zbrisale poslednji mostobran na Dnjepru!

Reuters/Društvene Mreže

Vesti

Uništeni do temelja! Rusi navukli Ukrajince u klopku, niko živ izašao nije! Putinove trupe zbrisale poslednji mostobran na Dnjepru!

Podeli vest

Ukrajinske snage nastavljaju borbene misije na istočnoj obali Dnjepra, uključujući područja u blizini sela Krinki i malih rečnih ostrva. Portparol operativne strateške grupe Tavrija, Dmitro Lihovij, potvrdio je da su položaji ukrajinskih snaga u selu Krinki uništeni do temelja usled intenzivnih, dugotrajnih neprijateljskih i vazdušnih napada.

- Činjenica je da su položaji ukrajinskih snaga u selu Krinki uništeni do temelja kao rezultat intenzivnih, dugotrajnih neprijateljskih i vazdušnih napada. Samo selo je gotovo potpuno uništeno. Ne postoji mogućnost da se tamo drži odbrambena linija pa su ukrajinski branioci sada na drugim položajima i uporištima - zjavio je Lihovij.

Pre nekoliko nedelja pojavile su se informacije da se ukrajinska vojska povukla iz Krinkija, a sada je stigla i službena potvrda. Postavlja se pitanje svrhe ove operacije, ostvareni dobici i da li je sve to bilo isplativo.

Borbe za Herson i mostobran na Dnjepru

Ukrajinci su u jesen 2022. uspeli da potisnu ruske snage iz Hersona i drugih naselja na zapadnoj obali reke Dnjepar. Nekoliko kilometara široka reka delila je ruske i ukrajinske položaje na tom području. U februaru 2023. godine, ukrajinske snage počele su da izvode rizične napade preko reke, testirajući rusku odbranu na okupiranoj istočnoj obali.

Prošlog leta pojavili su se izveštaji da Ukrajinci drže mostobran s druge strane reke Dnjepar, blizu srušenog Antonovskog mosta. Operacija se intenzivirala u oktobru kada su, prema snimcima koje je geolocirao Institut za proučavanje rata (ISW), Ukrajinci ušli u Krinki, malo selo na istočnoj obali.

Krinki su postale ključni mostobran za ukrajinske snage koje deluju preko reke Dnjepar, ali i žarište brutalnih borbi u Hersonskoj oblasti. Rusija je poslala velike snage na Krinki, ali front je mesecima ostao uglavnom statičan, uprkos velikim gubicima na obe strane.

Kijev tvrdi da su Rusi na tom području izgubili veliki broj elitnih jedinica poput vazdušno-desantnih snaga i marinaca. Ukrajinci su uspeli da vežu značajan deo ruskih snaga za to područje, čime su sprečili njihovo učešće u ofanzivnim operacijama na drugim delovima fronta.

Ukrajinski vojnici o brutalnim borbama

Bivši ruski ministar odbrane Sergej Šojgu još je u februaru tvrdio da su njegovi vojnici zauzeli Krinki, ali geolocirane snimke opovrgnule su njegove tvrdnje. Ukrajinski mostobran je tokom narednih meseci bio suočen sa talasima ruskih napada, dok su ukrajinske snage trpele nedostatak potrebne opreme.

Prelazak reke radi dostave zaliha i pojačanja uvek je bio opasan zbog ruskih dronova i minobacača, a kašnjenja u američkoj pomoći verovatno su dodatno pogoršala situaciju. Vojnici su se žalili na gotovo nemogućnost ukopavanja na močvarnom terenu.

U decembru je "Kijev Independent" izvestio sa zapadne obale reke Dnjepar, razgovarajući s vojnicima koji su učestvovali u racijama preko reke. Mnogi vojnici su priznali da su borbe "beznadežne", a neki su ih smatrali političkom predstavom kako bi se skrenuo fokus zapadnih saveznika s neuspešne letnje protivofanzive.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!
Politika

Jovanov dao Miroslavu Aleksiću brutalan odgovor: Mi hoćemo modernizaciju, a vi hoćete vraćanje u pećinsko doba!

Šef poslničke grupe SNS Milenko Jovanov replicirao je danas, tokom prepodnevnog dela sednice Narodne skupštine, narodnom poslaniku Miroslavu Aleksiću koji je govorio o resursima, poljoprivredi, industriji... Poručio je da su na čelu protesta protiv litijuma likovi koji su govorili da je vlast posekla 40 odsto drveća u Srbiji, da su satanisti i da počinje borba protiv satanizma.

31.07.2024

15:32

Leskovačka mućkalica i zlatiborska komplet lepinja usred Pariza! Đak generacije iz škole u Apatinu u timu kuvara naših olimpijaca!
Društvo

Leskovačka mućkalica i zlatiborska komplet lepinja usred Pariza! Đak generacije iz škole u Apatinu u timu kuvara naših olimpijaca!

U okviru projekta Srpska kuća, pored kulturne i sportske, Srbija će predstaviti svoju kulinarsku baštinu, a među mladim kuvarima koji su podrška našim olimpijcima na putu ka osvajanju medalja je i nekadašnji đak generacije Tehničke škole u Apatinu, a danas student Visoke hotelijerske škole u Beogradu, Stefan Terek iz Odžaka.

31.07.2024

15:24

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!
Srbija

Brži od munje! Jovan je Krajišnik za medalju!

Nepobediv u penjanju uz stub i ove godine, na 14. Krajiškom višeboju u Banatskom Velikom Selu, bio je Jovan Stupar, koji je munjevitom brzinom, za 5, 80 sekundi došao do vrha i na njega okačio krajišku kapu!

30.07.2024

19:21