10.09.2024.

11:40

Foto: Reuters, Tanjug/AP

Planeta

Šojgu upravo objavio: Ukrajina će biti proterana sa ove teritorije! Vojni cilj Rusije jasno zacrtan, nema pregovora dok ne uzmu to...

- Dok ne izbacimo teroriste, nikakve pregovore s njima nećemo voditi - rekao je Šojgu.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je imala želju i nameru da zauzme Kursku nuklearku, ali, na sreću, nije uspela u tome.

Ukrajinski pokušaji nuklearnog terora – napada na Kursku nuklearnu elektranu – predstavljaju najgori vid terorizma, istakao je Šojgu.

Sličnu misao imao je i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov koji je rekao da je Rusija uvek bila spremna za pregovore o Ukrajini, ali posle "avanture" Kijeva u Kurskoj oblasti razgovori o tome više nisu aktuelni.

U junu ove godine predsednik Rusije Vladimir Putin, mislim da se čak može reći, u gestu dobre volje, izneo je sasvim realne predloge. Oni su bili usmereni na dugoročno i pravično rešenje. Međutim, zločinački teroristički režim Vladimira Zelenskog je, umesto da ozbiljno razmotri, najblaže rečeno, najvelikodušnije predloge ruske strane, izveo krvavi teroristički napad na Kursku oblast i njene stanovnike. Ovaj napad je bio samoubilački za režim Zelenskog", objasnila je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Dodala je da ukrajinski militanti i strani plaćenici čine zverstva, pucaju na civile i dobrovoljce, gađaju civilnu infrastrukturu, gađaju novinare i ugrožavaju nuklearne elektrane.