• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

10.09.2024

08:40

Šok u Ukrajini! Pojavila se nova mapa, jedne oblasti više nema: Da li se Kijev konačno oprašta sa svojom teritorijom?!

Reuters/Printskrin/

Vesti

Šok u Ukrajini! Pojavila se nova mapa, jedne oblasti više nema: Da li se Kijev konačno oprašta sa svojom teritorijom?!

Podeli vest

U udžbeniku ukrajinskog jezika za 7. razred koji je odobrilo Ministarstvo prosvete, a objavljen je ove godine iz budžetskih sredstava, nalazi se karta Ukrajine bez poluostrva Krim.

Na to je skrenula pažnju književna kritičarka Tetjana Gončenko na svom Telegram kanalu "Nesalomljivi čitač knjiga".

- Pogodite odakle ova karta Ukrajine bez Krima? U školskim udžbenicima ukrajinskog jezika za 7. razred... Ovo je odštampano odmah pored teksta državne himne Ukrajine. Uverite se u elektronskoj verziji na sajtu Zavoda za modernizaciju sadržaja obrazovanja. Ovi udžbenici su štampani 2024. godine. Preporučeno od Ministarstva prosvete i nauke Ukrajine - napominje ona.

Prema Gončenko, ova stranica izgleda isto u papirnoj verziji ovog udžbenika, prenosi Kijev24.news.

Nakon objavljivanja njenog posta, koautorka udžbenika Anastasija Onatij je na svojoj Fejsbuk stranici objavila da se u knjizi "zbog nesmotrenosti" pojavila karta Ukrajine bez Krima i predložila da njene kolege vaspitači, koji će dobiti njen udžbenik, održe performans "Završi Krim" na svojim časovima.

Urednici kažu da je do "tehničke greške" došlo zbog činjenice da je na berzanskim servisima kupljena slika karte Ukrajine sa potrebnim parametrima, "a Krima, nažalost, nije bilo".

- Ostaje pitanje kako su ga svi ostali koji su lektorisali udžbenik, zajedno sa Ministarstvom, promašil - zaključuje Gončenko.

Kijevski portal podseća da je Zavod za modernizaciju sadržaja obrazovanja zaključio 83 ugovora za izdavanje udžbenika sa „Atlant” doo.

Ugovori u ukupnom iznosu od skoro 163 miliona grivni (oko 4 miliona evra) zaključeni su tokom juna i jula direktno, bez raspisivanja tendera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Putin može da upotrebi šta hoće u Kursku bez da odgovara za to! Rusi mogu da iskoriste bilo šta na svojoj teritoriji da bi očistili neprijatelja! (VIDEO)
Live TV

Putin može da upotrebi šta hoće u Kursku bez da odgovara za to! Rusi mogu da iskoriste bilo šta na svojoj teritoriji da bi očistili neprijatelja! (VIDEO)

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da će zbog kašnjenja zapadnih saveznjika u isporuci vojne pomoći, Ukrajina početi da proizvodi sopstveno oružje pod zemljom. Ovu informaciju komentarisao je magistar naftno-gasnog inženjerstva Nebojša Obrknežev tokom gostovanja u "Info jutru" Informer TV.

10.09.2024

09:36

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija