• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.09.2024

08:32

Zaplenjen tovar kokaina zloglasnog "Golf klana"! Bio namenjen "Balkanskom kartelu", u sve umešani Srbi

Reuters/Printscreen

Vesti

Zaplenjen tovar kokaina zloglasnog "Golf klana"! Bio namenjen "Balkanskom kartelu", u sve umešani Srbi

Podeli vest

Američke službe zaplenile su 1,672 kilograma kokaina, za koji se veruje da potiče od kolumbijskog Zalivskog kriminalnog klana (Golf klan) koji drogu šalje ka Evropi.

Mediji pišu da je i ta pošiljka narkotika, vredna oko 33 miliona dolara, krenula ka Starom kontinentu.

Isti izvor rekao je da agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) Sjedinjenih Američkih Država istražuju umešanost pripadnika balkanskog narko kartela u taj nezakoniti posao.

- Prilikom nedavnih akcija u kojima je uhapšen značajan broj pripadnika Zalivskog klana potvrđeno nam je da su deo tog klana i više državljana bivše Jugoslavije, koji su i dalje na području Južne Amerike. Upravo oni su link sa pripadnicima Balkanskog narko kartela i albanskom mafijom i važna karika u transportu kokaina ka Evropi. Operativno smo otkrili identitet većine njih, a trenutno se radi na njihovom lociranju i lišenju slobode - kazao je taj sagovornik.

 

Foto: Foto: canu.gov.gy

Zaplena kokaina/Ilustracija

 

Kokain je oduzet kada su agenti Kancelarije za carinu i zaštitu granica (CBP), odnosno njihovog Odeljenja za vazdušne i pomorske operacije (AMO) u blizini južne obale ostrva Vijekes, presreli plovilo napunjeno sumnjivim tovarom.

Iz CBP su kazali da su minule srede, u ranim jutarnjim satima, agenti AMO otkrili brod s ugašenim svetlima u blizini južne obale Vijeksa, nakon čega su aktivirali plava svetla i sirenu i krenuli u poteru.

Posada je pobegla na obalu, a marinci CBP uspeli su izvući brod iz plitkih voda i odvući ga u pomorsku jedinicu Fajardo.

 

Foto: Foto: canu.gov.gy/Shutterstock

Zaplena kokaina/Ilustracija

 

Unutar broda pronađeno je 60 bala kokaina, upakovanih identično ranije presretnutim pošiljkama koje Zalivski klan šalje u Evropu, pišu Vijesti.

Zaplenjeni kokain i plovilo preuzeli su agenti FBI.

- Kroz posvećenost i preciznost naših agenata CBP i Odeljenja za vazdušne i pomorske operacije, presretnuto je preko 1.500 kilograma kokaina - kazao je Christopher Hunter, direktor AMO na Karibima.

On je istakao da i ta operacija pokazuje njihovu nemilosrdnu posvećenost sigurnosti granica i zaštiti građana od opasnosti od narkotika.

U protekla dva meseca američke i evropske bezbednosne službe oduzele su više od 30 tona kokaina, od kog je najveći dio plovio ka Evropi ili pak bio spreman za transport na Stari kontinent.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija