• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Istraga.ba

05.09.2024

17:20

Odbegli "škaljarac" uhapšen u Sarajevu! Na kokainu zaradio i oprao milione! (FOTO)

Shutterstock, MUP Kantona Sarajevo

Vesti

Odbegli "škaljarac" uhapšen u Sarajevu! Na kokainu zaradio i oprao milione! (FOTO)

Podeli vest

Ognjen Orašanin Oras iz Sokoca, pripadnik "škaljarskog klana", uhapšen je danas u Sarajevu posle višegodišnjeg bekstva.

Kako prenose tamošnji mediji, Obaveštajno-sigurnosna agencija BiH ga je locirala i privela u stanu u naselju Otoka:

- Orašanin je osumnjičen za organizovani kriminal. Bio je u bekstvu nekoliko godina, a njegovo ime se nalazi u izveštaju o počinjenom krivičnom delu koje je MUP Republike Srpske u decembru prošle godine podneo Tužilaštvu Bosne i Hercegovine.

Podsetimo, u decembru 2022. policija u BiH uhapsila je četvoro i protiv 13 osoba podnela krivične prijave zbog trgovine narkoticima, a kao organizator grupe navodio se upravo Orašanin, označen kao pripadnik "škaljarskog" i vođa "sokolačkog klana".

Državni tužilac BiH tada je rekao da je kriminalna organizacija na tlu BiH prala milione nelegalno stečenog novca.

- Organizovana grupa, na čijem čelu je bio Orašanin koji je izbegao hapšenje i za kojim će biti raspisana poternica, sarađivala je sa kriminalcima iz susednih zemalja, uglavnom sa 'škaljarskim klanom'. Grupa je kontinuirano komunicirala preko zaštićenih i kriptovanih aplikacija Skaj i Anom, i tako dogovarala šverc i distribuciju većih količina kokaina iz Južne Amerike u Holandiju, a potom preko Hrvatske u BiH. Članovi ove grupe imaju saradnike u Belgiji, Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori - naveo je, između ostalog, tužilac.

Novac stečen od prodaje droge, kako se pisalo, stavljali su u legalne tokove kupujući nekretnine, skupocena vozila i druge vrednosti, te na taj način skrivali tragove kriminalne delatnosti. Reč je o milionskim iznosima.

Samo u jednom momentu za nešto više od mesec dana je 1,2 miliona evra otišlo iz Sarajeva za Belgiju kako bi se plaćao kokain. Tužilac je naglasio i da će protiv ove grupe biti proširena istraga za nedozvoljenu trgovinu oružjem.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)
Live TV

Novi društveni sloj se pojavljuje u svetu! Depopulacija je najsumanutiji projekat vladara iz senke! (VIDEO)

Nemačka antiimigraciona Alternativa za Nemačku (AfD) slavi istorijski uspeh, velikom pobedom u istočnoj državi Tiringiji, a malo joj je nedostajalo da osvoji i najviše glasova u drugoj državi, Saksoniji. AfD je u Tiringiji osvojio skoro trećinu glasova, devet procenata ispred konzervativne Hrišćansko-demokratska unija (CDU) i daleko ispred tri vladajuće nemačke stranke. Ovo neverovatno političko dešavanje za Informer je komentarisao akademik Dragan Radenović u "Info jutru".

05.09.2024

12:30

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija