10.09.2024.

19:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Prekipelo! Ukrajina gori, Moldavija uputila Rusiji neočekivan zahtev! Ovo više neće da trpe, u sve će biti uključena i Turska?!

- Situacija na gasnoj kompresorskoj stanici Sudža, koju kontroliše Ukrajina, je zabrinjavajuća. Ne postoje preduslovi za zaustavljanje isporuke gasa čak i ako isteknu sadašnji ugovori ili dođe do havarija na stanici, ali radimo na alternativnim pravcima za snabdevanje gorivom - rekao je on za TV kanal TV-8.

Prema njegovim rečima, republičke vlasti i kompanija Moldovagaz već su uputili Gaspromu zahteve da razmotri alternativne rute za snabdevanje Moldavije gasom, uključujući tranzit preko Turske.

- Sada čekamo odgovor i razrađujemo detalje, ali glavna računica je da nastavimo tradicionalne isporuke - objasnio je Parlikov.

On je napomenuo da će transport ruskog gasa kroz Tursku produžiti rutu i povećati cenu isporuke, što će uticati na konačnu tarifu za stanovništvo.

Moldavske vlasti su od oktobra 2023. godine objavile da je desna obala Dnjestra u potpunosti prešla na kupovinu goriva od evropskih dobavljača preko državnog preduzeća Energokom, a ruski gas iz Gasproma se šalje za proizvodnju električne energije u Moldavskoj državnoj oblasnoj elektrani u Pridnjestrovlju, u vlasništvu ruske kompanije Inter RAO, koja obezbeđuje oko 80 odsto potreba Moldavije.

Opozicija tvrdi da moldavske vlasti isti ruski gas prodaju stanovništvu po špekulativnim cenama, ali kroz korupcionaške šeme sa evropskim posrednicima.

U Moldaviji, nakon što su predsednica Maja Sandu i njena vladajuća Partija akcije i solidarnosti došli na vlast, tarife za gas su porasle skoro sedmostruko u 2022. godini, a tarife za struju učetvorostručene.

Kriza je izazvala proteste na kojima je zatražena ostavka Sandu i vlade.

Prema anketama, ogromna većina stanovnika zemlje smatra da bi predsednik trebalo da ode u Moskvu da pregovara o isporuci gasa po razumnim cenama, preneo je TASS.