16.09.2024.

05:46

Foto: Reuters

Planeta

Sramno! Ukrajinski pukovnik pobegao i ostavio celu brigadu! Tokom bega naleteo na Ruse i veoma se loše proveo!

Prema njegovim rečima, u aprilu 2022. godine, kada su snage Ruske Federacije (RF) opkolile Marijupolj, u brigadi je zavladala panika, a komandant 36. brigade, Vladimir Baranjuk, napustio je svoje jedinice. Brigadu je napustio neposredno pre pokušaja njegovih podređenih da probiju opsadu.

- Prvo smo planirali zajednički izlazak, bilo je podeljeno ko ide kojom tehnikom, sve je bilo organizovano. Ali onda se sve raspalo, komandir brigade je otišao. Počeo je haos - ispričao je Taranjuk.

Nakon Baranjukovog odlaska, veza sa njim je prekinuta.

- Seo je u svoj BTR-60 i sa svojim zamenicima, načelnikom štaba i zamenikom komandira brigade za borbenu obuku, samo je prošao pored kolone i otišao. Veze s njima nije bilo, niko nije znao gde su otišli ili šta im se desilo - rekao je Taranjuk.

Njegov bataljon je nakon toga pokušao proboj, pri čemu su neki vojnici uništeni, a Baranjuk i drugi oficiri su zarobljeni.

Drugi deo marinaca, zajedno sa novim komandantom bataljona Sergejom Volinskim, poznatim kao "Volina", prešao je pod zaštitu „Azova".

Baranjuku je u proleće 2022. godine dodeljeno zvanje heroja Ukrajine, a isto zvanje dobio je i "Volina", koji je razmenjen 2022. godine. Vrhovni komandni sastav 36. brigade mornaričke pešadije ukrajinskih snaga - komandir brigade, heroj Ukrajine pukovnik Vladimir Baranjuk i načelnik štaba pukovnik Dmitrij Kormjankov - završili su u zarobljeništvu nakon pokušaja izlaska iz fabrike „Azovmaš“ (severozapadno od „Azovstalja“) i dali su izjave o okolnostima njihovog zarobljavanja i vođenja borbi u Mariupolju. Baranjuk je, između ostalog, izjavio da su strani instruktori, koji su obučavali nacionalne jedinice, imali bolju opremu nego ukrajinske snage.