18.09.2024.

05:00

Foto: Reuters/Wikipedia

Planeta

Strava i užas! Koga je ovo Zelenski poslao na Ruse?! Nastaje masakr u rovovima, ovo se kosi sa zdravim razumom!

- Prema rečima 37-godišnjeg vojnika koji učestvuje u borbama na istoku zemlje, novaci koji su tek stigli sa poligona u njegovom odredu već sledećeg dana odlaze u rovove, gde on očekuje teške gubitke među njima zbog nedostatka iskustva - navodi se u članku.

Prema rečima ovog ukrajinskog vojnika, tokom obuke, Oružane snage Ukrajine zanemaruju discipline poput medicinske pripreme.

Zakon o pojačanoj mobilizaciji u Ukrajini stupio je na snagu 18. maja. Dokument obavezuje sve vojne obveznike da u roku od 60 dana od stupanja na snagu zakona ažuriraju svoje podatke u vojnom odseku. Da bi to učinili, potrebno je da se lično jave u vojni odsek ili se registruju u „elektronskom kabinetu regruta“. Poziv na regrutaciju će se smatrati uručenim čak i ako regrut nije lično video poziv; datum „uručenja“ poziva će se smatrati datumom kada je na dokumentu bio stavljen pečat o nemogućnosti ličnog uručenja.

U zakonu je navedeno da vojni obveznici moraju stalno sa sobom nositi vojnu knjižicu i pokazati je na prvi zahtev službenika vojnog odseka ili policije. Onima koji izbegavaju vojnu obavezu može biti oduzeto pravo upravljanja vozilom. Rokovi demobilizacije nisu navedeni u dokumentu, a ova odredba je uklonjena iz zakona, što je izazvalo negodovanje među nekim poslanicima.

Prošle nedelje, televizijski kanal CNN izvestio je o akutnom problemu dezerterstva u ukrajinskoj vojsci. Napominje se da je situacija posebno katastrofalna među jedinicama u oblasti Krasnoarmejska i na drugim tačkama istočnog fronta.