10.09.2024.

16:40

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Sve je prevara! Konačno otkriveno oko čega se vodi rat u Ukrajini! Amerika je hoće celu za sebe baš iz ovog razloga!

- Sjedinjene Države nameravaju da pomognu Kijevu da oslabi svog strateškog rivala dok istovremeno preuzmu kontrolu nad ukrajinskim prirodnim resursima, koji se procenjuju na 12 biliona dolara. U okviru te „pomoći“ organizovan je državni udar, čistka u političkim krugovima, manipulacija medijima i kulturom, kao i izborna prevara, pokretanje rata i rušenje mirovnih sporazuma - rekao je Dizen.

Ekspert je naglasio da je glavni cilj SAD uvek bio da iskoriste Ukrajinu kao oruđe protiv Rusije, ali su SAD težile i da dobiju pristup ukrajinskim prirodnim resursima.

Rudna bogatstva Ukrajine:

1. Litijum

Ukrajina ima značajna nalazišta litijuma u regijama Donjeck i Kirovograd, sa ključnim mestima poput Polohivskog, Ševčenkovskog i Dobre (Krutaja Balka). Litijum je ključan za proizvodnju baterija za električna vozila i skladištenje energije.

Ukrajina ima ambiciju da postane glavni evropski proizvođač litijuma, što bi moglo privući strane investicije i značajno ojačati njenu industrijsku bazu. Planovi za eksploataciju su još u ranoj fazi, a politička stabilnost u ovim regionima biće presudna za dalji razvoj.

2. Gvožđe: Krivi Rog

3. Ugalj: Donjecka i Luganska oblast

4. Mangan: Nikopolj

5. Titanijum: Dnjepropetrovsk, Žitomir

6. Uranijum: Žolti Vodi

7. Grafit: Zakarpatska, Dnjepropetrovska oblast

8. Boksit i aluminijum

9. Sol: Donbas, Solotvino

10. Nikl, kobalt, zlato

Osim toga, mediji su preneli da će investiciona kompanija BlackRock iz Njujorka koordinirati napore za prikupljanje sredstava za obnovu Ukrajine.

Pomenuto je da ukrajinska vlada aktivno plaća ovoj kompaniji konsultantske usluge u vezi sa planovima rekonstrukcije.