18.09.2024.

06:00

Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Gasni krah kijevske oligarhije! Putin sedi i čeka odluku: Rusiji odgovara i jedno i drugo, scenario za Ukrajinu je katastrofalan!

„Sporazum između Moskve i Kijeva o isporukama ruskog gasa Evropi verovatno neće biti produžen do isteka u decembru... Ukrajina najviše rizikuje, gubeći sredstva za održavanje svoje energetske infrastrukture i dugogodišnju stratešku poziciju kao kanala za prenos jeftine energije ka zapadnim saveznicima“, navodi se u izveštaju.

Blumberg ističe da je „gorka realnost za Ukrajinu“ to što niko ne želi obnavljanje gasnog sporazuma kao što to želi Kijev. Mnogi evropski kupci već su pronašli alternativne izvore, a analitičari procenjuju da bi finansijski gubici za Ukrajinu mogli dostići čak 800 miliona dolara godišnje.

Prekid sporazuma mogao bi stvoriti nesigurnost na energetskim tržištima, a potencijalni problemi sa isporukama iz Norveške ili sa tečnim prirodnim gasom (LNG) zajedno sa hladnijim vremenskim uslovima mogli bi dovesti do naglog rasta cena. Ranije je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio da niko neće potpisati produženje sporazuma sa Rusijom o tranzitu gasa kroz Ukrajinu nakon isteka u 2024. godini. Mihail Podoljak, savetnik Zelenskog, najavio je da će Ukrajina obustaviti tranzit ruske nafte i gasa u EU od 1. januara 2025. godine, ali da će ispunjavati obaveze za isporuku nafte preko naftovoda „Družba“.