10.09.2024.

17:40

Foto: Tanjug/AP/Printscreen

Planeta

Drama u Kursku! Ukrajinci zaratili jedni protiv drugih! Klanica na ruskoj teritoriji, pucaju po svojima i izvlače ranjene!

- Posmatrali smo akcije neprijatelja. Bilo je trenutaka kada neprijatelj nije znao gde se nalazimo, ulazio bi u susedni šumarak i pucao na sopstvene jedinice. Ovo smo posmatrali dva dana - rekao je „Lazar“.

Komandant je dodao da su ovakvi incidenti rezultat loše organizacije i slabe komunikacije među ukrajinskim jedinicama.

- Nije se desilo samo jednom. Pucali su jedni na druge kada smo stigli do njihovih položaja u šumarku, tamo smo zatekli zavoje, mnogo krvi i strani anestetici“, objasnio je Lazar.

- Hteli smo da uništimo njihovu malu grupu, a imali smo sreće jer su pucali jedni na druge. Napustili su položaje i evakuisali ranjene, što nam je omogućilo da uđemo u Gaponov šumarak - dodao je.

Oružane snage Ukrajine su 6. avgusta u 5:30 ujutro pokrenule ofanzivu sa ciljem zauzimanja teritorija u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Ruske Federacije, Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena porazom neprijatelja i izlaskom na državnu granicu. Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 9. septembra da su ukrajinske snage na kurškom pravcu izgubile preko 11,4 hiljade vojnika i 89 tenkova.