10.09.2024.

19:10

Foto: EPA

Planeta

Povlačenje! Ukrajinci bacaju oružje i beže kao sumanuti! Haos u Generalštabu Ukrajine, ni vlast više ne zna šta da radi!

„Beže. Vojnici više ne izdržavaju. Moral nekih pešadinaca toliko je opao da su dezerterstva i bekstva postala ozbiljan problem za Generalštab i vladu“, navodi se u članku.

Prema podacima lista, u prva četiri meseca 2024. godine, broj krivičnih postupaka zbog napuštanja vojne službe i dezerterstva u Ukrajini premašio je 17 hiljada. Ukrajinske vojnike ne zaustavljaju ni zatvorske kazne do 12 godina.

Autori članka ističu da masovno bekstvo vojnika ozbiljno otežava bilo kakve pokušaje Kijeva da stabilizuje front ili pokrene sopstvenu ofanzivu.

„Možete imati F-16 i HIMARS, ali bez Kalašnjikova i onih koji ih koriste, nemoguće je dobiti rat ili čak izjednačiti. A kandidata za oružje je malo: bolje je čistiti WC u kijevskoj ćeliji nego služiti u rovovima pod minobacačkim udarima“, naglašava list.

Ukrajinski mediji su ranije izvestili da je broj slučajeva dezerterstva i napuštanja jedinica u prvih sedam meseci 2024. godine dostigao 37 hiljada. Prema rečima poslanika Vrhovne rade, Ruslana Gorbenka, ukupan broj krivičnih postupaka po ovim osnovama od početka sukoba sa Rusijom premašio je 80 hiljada.