11.09.2024.

14:30

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Kreće sveopšte razaranje Rusije! Bajden potvrdio reči Kremlja, ode svet u propast! Rusija spremna da odgovori najbrutalnije moguće!

- Trenutno radimo na tome - kazao je Bajden novinarima.

Podsetimo, portaprol Kremlja Dmitrij Peskov, danas je izjavio da je odluka o napadima na Rusiju raketama velikog dometa „atakams“ već doneta, a sada se to pitanje formalizuje kroz medijsku kampanju

Rojters je preneo da SAD oklevaju da isporuče ili odobre upotrebu oružja kojim bi mogle da se napadaju mete duboko u Rusiji iz straha da bi to moglo dovesti do eskalacije sukoba.

Prethodno je državni sekretar SAD Entoni Blinken izjavio da američki predsednik Džozef Bajden planira da u petak razgovara sa britanskim premijerom Kirom Starmerom o dozvoli ukrajinskim oružanim snagama da napadnu Rusiju oružjem dugog dometa koje obezbeđuju Vašington i London.

- Saslušaćemo predstavnike Ukrajine i uverićemo se da imamo sopstvenu najbolju procenu šta je potrebno, koji su ciljevi ukrajinskih partnera u nedeljama i mesecima koji su pred nama i kako možemo najbolje da ih podržimo - kazao je Blinken na konferenciji za novinare

Ostali saveznici Kijeva isporučuju oružje, ali uz ograničenja o tome kako i kada se ono može koristiti u Rusiji, zbog zabrinutosti da bi takvi napadi mogli da isprovociraju odmazdu koja bi uvukla zemlje NATO u rat ili izazovu nuklearni sukob.

Neimenovani izvori su kazali britanskoj agenciji prošle nedelje da su SAD blizu sporazuma da Ukrajini daju takvo oružje, ali da će Kijev morati da sačeka nekoliko meseci jer SAD rešavaju tehničke probleme pre bilo koje isporuke.