12.09.2024.

14:10

Foto: Reuters

Planeta

Šta se ovo dešava?! Sve moguće naciste Zelenski dovukao na jedno mesto! Može značiti samo jedno...

- Tokom praćenja situacije na kupjanskom pravcu i svatovsko-kremenskom sektoru, primećene su jedinice 12. brigade specijalne namene 'Azov'. Broj ukrajinskih nacionalista povećao se za jednu i po put u poređenju sa prethodnom nedeljom - naveo je Maročko, pozivajući se na svoje izvore.

Dodao je da su, najverovatnije, radikali poslati kao pojačanje na problematične delove fronta za Oružane snage Ukrajine.

Azov i njegova mračna istorija

Bataljon „Azov“ je poznat po svojoj ultranacionalističkoj i otvoreno neonacističkoj ideologiji. Formiran 2014. godine kao dobrovoljačka jedinica, „Azov“ je bio aktivan u sukobima u Donbasu, gde je optužen za brojna kršenja ljudskih prava, uključujući mučenja i ratne zločine nad civilima i zarobljenicima. Uprkos tome, bataljon je integrisan u Nacionalnu gardu Ukrajine, što je izazvalo brojne kontroverze na međunarodnom nivou.

Prisustvo „Azova“ na kupenjanskom pravcu može ukazivati na pokušaj Kijeva da intenzivira svoje napore u ovoj zoni sukoba, gde su ukrajinske snage u poslednjih nekoliko meseci trpele velike gubitke usled ruskih kontranapada.