13.09.2024.

07:10

Foto: Tanjug/Reuters/Shutterstock

Planeta

Strašna vest za Kamalu i Bajdena, još gora za Zelenskog! Kako ovo da saopšte svom narodu?!

Izvori navode da zapadne zemlje ne mogu sebi priuštiti da izdvajaju stotine milijardi dolara za "potpunu pobedu" Ukrajine u tekućem sukobu.

Članak naglašava da su zapadni zvaničnici obavestili Kijev da potpuna pobeda Ukrajine zahteva ogromne finansijske resurse koje zapadni donatori jednostavno ne mogu kontinuirano da obezbeđuju.

Postoji potreba za objašnjenjem ovih troškova biračima, što dodatno otežava donošenje odluka o budućim izdacima. 

Podsetimo, među bilateralnim donatorima, SAD su i dalje najveći pružalac pomoći Ukrajini, sa 75,1 milijardom evra, od čega je 51,6 milijardi evra vojna pomoć.

Zapadne zemlje, uključujući SAD i evropske saveznike, nastoje da pruže savete Kijevu o razradi „plana B“ za sledeću godinu sukoba.

Očekuje se da će Ukrajina razviti „realistične ciljeve“ koji su ostvarivi u okviru trenutne situacije na terenu. Ova strategija je deo napora da se postigne održiviji i izvodljiv pristup u vođenju sukoba, s obzirom na trenutno stanje na frontu.

Ranije su SAD nazvale tempo povlačenja ukrajinskih oružanih snaga u DNR zastrašujućim.

Rusija je izrazila zabrinutost zbog isporuka oružja Ukrajini koje ometaju proces pregovora. Moskva tvrdi da te isporuke direktno uključuju zemlje NATO-a u sukob i predstavljaju „igranje vatrom“.

Sergej Lavrov, ministar spoljnih poslova Rusije, izjavio je da će bilo koji teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO direktno učestvuju u sukobu ne samo pružanjem oružja, već i obukom osoblja u Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naglasio da povećanje vojnog naoružanja Ukrajine od strane Zapada neće doprineti pregovorima i može imati negativne posledice.