11.09.2024.

20:10

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Hitno! Moskva prva meta?! Na pomolu ogroman zaokret u ratu! Svet drhti i čeka najgore vesti iz Amerike!

Predsednik Džo Bajden potvrdio je da se razmatra ukidanje ograničenja za raketne napade na rusku teritoriju.

Aksios je izvestio da bi Vašington uskoro mogao odobriti ukrajinskoj vojsci korišćenje ATACMS raketa. Očekuje se da će državni sekretar Entoni Blinken ovo najaviti u Kijevu, gde će ga pratiti i britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Lami.

Postignut je konsenzus i sa republikancima, pošto su uticajni kongresmeni u Predstavničkom domu zatražili od Bajdena da isporuči rakete Ukrajini. Među njima su predsednik Odbora za oružane snage Majkl Rodžers, predsednik Odbora za međunarodne odnose Majkl Mekaul i predsednik Odbora za obaveštajne poslove Majkl Terner, koji smatraju da ograničenja isporuka onemogućavaju Ukrajini pobedu.

Prema američkom Institutu za proučavanje rata (ISW), rakete ATACMS, sa dometom do 280 km, mogle bi pogoditi do 245 vojnih ciljeva u Rusiji, uključujući aerodrome, u sedam ruskih regiona, uključujući oblasti koje se nalaze blizu Moskve. Neki vojni analitičari smatraju da bi ovakvi potezi mogli uticati na strategiju obe strane, naročito na psihološkom planu, jer bi Moskva mogla biti u dometu raketa, što izaziva zabrinutost u ruskim vojnim krugovima.

Moskva se najviše plaši mogućih udara na prestonicu, a neki proruski blogeri upozoravaju na moguće odobravanje takvih udara od strane Zapada. "Komersant" podseća da su SAD u maju dozvolile Ukrajini ograničene udare američkim oružjem na rusku teritoriju kako bi se suprotstavili ruskoj ofanzivi na Harkov.