Autor: Informer.rs

13.09.2024.

18:20

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Počela čistka u Americi?! Aktivisti osuđeni zbog sumnje da sarađuju sa Rusijom!

Porota na Floridi proglasila je četvoricu optuženih – Omalija Ješitelu, Peni Hes, Džesija Nevela i Ogustusa C. Romena mlađeg – krivim za „zaveru da bi delovali kao agenti strane vlade“, saopštilo je Ministarstvo pravde u četvrtak.

- Svakom okrivljenom preti maksimalna kazna od pet godina zatvora. Datum izricanja presude još nije određen - dodaje se.

Suđenje je bilo deo dugotrajnijeg američkog pravnog postupka protiv ruskog aktiviste za ljudska prava Aleksandra Jonova, koji je na čelu ruskog antiglobalizacionog pokreta.

Prema tužiocima, četvorica optuženih su izveli akcije u SAD između 2015. i 2022. u ime ruske vlade i dobijali novac i podršku od Jonova, koji je navodno bio u kontaktu sa ruskim obaveštajnim službama.

Ješitela, Hes i Nevel takođe su bili optuženi za teži zločin delovanja kao agenti strane vlade, iako su ih porotnici oslobodili tih optužbi.

Ministarstvo pravde tvrdi da su Amerikanci svi znali da je Jonov, koji je takođe optužen u SAD u vezi sa ovim slučajem, ali nije uhapšen, radio za rusku vladu.

Sva četvorica osuđenih su ili su bili povezani sa Afričkom narodnom socijalističkom partijom i pokretom Uhuru, koji brani prava afričkog naroda.

Informer

 

Među njima su 82-godišnji lider pokreta Ješitela, kao i članovi Hes (78) i Nevel (34).

Bivši član Romen (38) osnovao je stranku Crni čekić sa sedištem u Atlanti 2018. godine.

Odbrana je u međuvremenu tvrdila da je vlada optužila optužene samo zbog njihovih proruskih stavova.

U intervjuu za RT prošle nedelje, Jonov je rekao da je u nedostatku ikakvih dokaza američka vlada iskoristila svoje zakone o stranim agentima.

- Više od dve godine naši kolege nisu uspeli da pronađu nijedan dokaz“ i koristili su „celu listu ograničenja i ograničenja koja bi mogla biti nametnuta - tvrdi on.

Ješitela je, u obraćanju masi ispred zgrade suda nakon suđenja, rekao da je važno da „oni nisu bili u stanju da nas osude da radimo za bilo koga osim za crnce“. Naglasio je da je "voljan da bude optužen i proglašen krivim za rad za crnce".

Odbrana je navela da nijedan od 12 porotnika nije bio crn. Nakon što je u drugoj nedelji suđenja izbačena crnkinja iz prvobitnog sastava, sudija je odbio zahtev odbrane da je zameni zamenom crnog porotnika.