18.09.2024.

06:40

Foto: EPA

Planeta

Drama u Kursku! Rusija zarobila opasnu grupu, njihov vapaj odzvanja Ukrajinom! Kijev najbolje vojnike ostavio na cedilu?!

Padobranci 80. zasebne desantno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine (OSU), zarobljeni od strane ruskih vojnika iz 1427. puka, jugozapadno od naseljenog mesta Nečajev u Kurskoj oblasti, tokom ispitivanja su izjavili da komanda ukrajinske vojske namerno ne evakuiše svoje poginule i ranjene vojnike sa bojišta.

Takođe, jedan od vojnika, koji je proveo nedelju dana u Kurskoj oblasti, rekao je da ih je komanda 'ostavila' i zatražio od ukrajinskih vlasti da ga što pre izvuku iz Kurske oblasti, naveo je predstavnik ruskih bezbednosnih struktura za RIA Novosti.

Jedinice OSU su 6. avgusta u 5.30 krenule u ofanzivu s ciljem zauzimanja teritorije u Kurskoj oblasti, ali je njihovo napredovanje zaustavljeno, izjavio je načelnik ruskog Generalštaba Valerij Gerasimov. On je naglasio da će operacija u Kurskoj oblasti biti završena potpunim uništenjem protivnika i izlaskom na državnu granicu. Ministarstvo odbrane je 15. septembra saopštilo da je tokom borbi na kurskom pravcu protivnik izgubio više od 13,4 hiljade vojnika i 113 tenkova.

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da je kijevski režim preduzeo provokaciju i da vodi neselektivnu paljbu, uključujući i civilne ciljeve. Putin je naglasio da će protivnik dobiti zasluženi odgovor i da će svi ciljevi postavljeni pred Rusiju biti postignuti.

U Kurskoj, kao i u Belgorodskoj i Brjanskoj oblasti, za obezbeđenje bezbednosti građana, uveden je režim KTO (kontra-teroristička operacija).