• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.09.2024

07:10

Evropo, šta će ostati od tebe?! Bajden i ekipa gurnuli EU u rat sa Rusijom! Države moraju da se probude, ovo vodi pravo u nestanak!

Shutterstock, EPA Images, Reuters

Vesti

Evropo, šta će ostati od tebe?! Bajden i ekipa gurnuli EU u rat sa Rusijom! Države moraju da se probude, ovo vodi pravo u nestanak!

Podeli vest

Američki predsednik Džozef Bajden će dozvoliti Ukrajini da lanisira bespilotne letelice i rakete duboko u rusku teritoriju sve dok je reč o dronovima i projektilima koje obezbeđuju evropski saveznici, piše italijanski mislilac i politički pisac Andrea Marćiljano za sajt "Elektomagacine".

Ovo je, kako se navodi, proverena vest, jer dolazi iz "Njujork tajmsa", koji ima izvore iz Vašingtona i Bele kuće.

Naravno, svakom je poznato da Bajden nije u sjajnoj mentalnoj formi i da drugi, iza kulisa, odlučuju u Vašingtonu. A isti ljudi su za Bajednovog naslednika postavili Kamalu Haris.

Ipak, ova vest daje povoda za razmišljanje, tvrdi Marćiljano. Jasno je da napad u dubinu ruske teritorije mora da izazove odgovarajuću rusku reakciju, a sa njom će doći do širenja sukoba, koji će prevazići sve što smo do sada gledali, podvlači italijanski pisac.

Međutim, čak ni Putin neće moći da ne reaguje na ove napade. U složenoj alhemiji Kremlja bi tada prevladalo vojno krilo, koje sada vidi direktnu konfrontaciju sa Zapadom kao neizbežnu. Jednostavno rečeno: mi idemo ka novom svetskom ratu, zaključuje Marćiljano.

Rat je za sada izbegnut samo zbog oklevanja ruske vlade. Izgleda da Putin čeka ishod predsedničkih izbora u SAD.

Međutim, postoje oni u Vašingtonu koji ne žele pregovore i koji pokušavaju da eskaliraju ukrajinski sukob, do te mere da nijednom novom predsedniku SAD ne bi bilo lako da se povuče iz njega.

Zanimljivo je da je prema "Njujork tajmsu", sadašnja administracija u Vašingtonu dala dozvolu Zelenskom da koristi oružje za udare duboko na teritoriju Rusije, ali Kijev za to neće moći da koristi američko oružje, već samo oružje koje će Kijevu isporučiti Evropljani. To, kako konstatuje Marćiljano, dovoljno mnogo govori o "nezavisnosti" Zapadne Evrope.

U stvari, sve ovo deluje kao loša farsa, dodaje italijanski pisac. U sukob nas vode takozvani evropski lideri, koji se šepure svojom ratobornošću, ali su samo marionete, koje pokreću moćnici s one strane Atlantika.

To je postalo savršeno jasno poslednjih dana, kada se nemački kancelar, jadni Šolc, usudio da predloži mir sa Rusijom. To je realan predlog, kojim bi ceo Donbas bio vraćen pod kontrolu Moskve. Donbas je inače, podseća Marćiljano, ruski po istoriji i jeziku.

Ovaj realizam su u Nemačkoj ućutkali sa krajnjom arogancijom. O reakcijama NATO-a i aktuelne američke administracije da i ne govorimo.

Čak i slepcu, kakvi su izgleda svi komentatori i analitičari italijanske televizije, trebalo bi da bude jasno da će aktuelna američka administracija ta koja želi svetski rat sa Rusijom, smatra italijanski pisac.

Međutim, evropski saveznici su ti koji svojim oružjem treba da omoguće da do ovog sukoba dođe, dok bi se Vašington u tom sukobu držao po strani.

Veoma zanimljiv scenario, ali on će suštinski zavisiti od stava Moskve. Odnosno, on će zavisiti od Putina i onih koji nastavljaju da obuzdavaju ratoborne impulse, dok čekaju ishod američkih izbora, zaključuje Marćiljano.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!
Društvo

Ministar Momirović o akciji "Najbolja cena": Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta!

Građani mogu da uštede i do 25 odsto kućnog budžeta ukoliko kupuju proizvode na akciji „Najbolja cena“ Beograd, 16. septembar – u poslednje tri nedelje, broj maloprodajnih objekata širom Srbije, u okviru akcije “Najbolja cena”, značajno je porastao, a ono što je najvažnije da građani danas troše četvrtinu manje novca u svojim budžetima za iste proizvode nego pre početka akcije, izjavio je ministar trgovine Tomislav Momirović

16.09.2024

19:13

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija