18.09.2024.

07:40

Foto: Reuters

Planeta

Šok! Ugledni list otkrio kada Putin konačno slama Ukrajinu! Rat će trajati dosta kraće nego što su svi očekivali?!

„Rizik od poraza Ukrajine ove zime podstakao je Vašington i London da preispitaju način na koji Kijev koristi rakete dugog dometa koje isporučuje Zapad. Ipak, SAD se i dalje plaše eskalacije“, navodi se u tekstu.

U Kijevu se nadaju da će na kraju pretnje kolapsa ukrajinskog energetskog sistema prevagnuti nad strahovima Amerikanaca, ističe se u članku.

Međutim, Sjedinjene Države nisu spremne da dozvole OSU da gađaju Rusiju svojim raketama, ali bi mogle ukinuti ograničenja na upotrebu britanskih raketa "storm šedou" za te ciljeve, navodi list.

Na Zapadu se trenutno vode diskusije o ukidanju zabrane upotrebe zapadnog oružja dugog dometa od strane OSU za udare u unutrašnjost Rusije. Ovo pitanje trebalo je da bude razmatrano na sastanku predsednika SAD Džoa Bajdena sa premijerom Velike Britanije Kirom Starmerom, održanom u petak, ali na kraju nisu data nikakva saopštenja po tom pitanju.

U četvrtak je Vladimir Putin izjavio da NATO ne razmatra samo mogućnost da OSU koristi zapadna dalekometna oružja, već i direktno učešće u sukobu.