16.09.2024.

19:00 >> 18:20

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Dramatični obrt! Ukrajina ipak ostaje bez pomoći ove zemlje dok SAD ne kaže da!

Pet bivših sekretara odbrane i bivši britanski premijer Riši Sunak pozvali su predsednika britanske Vlade Kira Starmera da postupi po pitanju jednostranog davanja dozvole Ukrajini i upozorili da će odlaganja samo ohrabriti ruskog predsednika Vladimira Putina.

Međutim, više izvora iz britanske Vlade navelo je za Tajms da Britanija neće "postupiti sama", jer su američki sistemi za navođenje ključni za osiguranje da projektili pogode svoje ciljeve.

Vlada veruje da će SAD i dalje verovatno dati zeleno svetlo na Generalnoj skupštini UN u Njujorku, iako postoje podele unutar administracije američkog predsednika Džozefa Bajdena.

Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Lami rekao je da mora da postoji "zajednička strategija" među zapadnim partnerima.

"Sada o tome razgovaramo sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim ključnim saveznicima, ali naravno idemo na Generalnu skupštinu UN, gde ćemo se svi sastati sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim za nešto manje od 12 dana", naveo je on.

On je dodao da je važno podržati Ukrajince kako bi nastavili da odbijaju Rusiju u Crnom moru i da bi mogli da se izbore sa ogromnim izazovima u vazduhu koje Rusija stvara. 

"I, naravno, da podržavamo Ukrajince obučavajući njihovu vojsku. Želimo da Ukrajinu u budućnosti stavimo u najjaču poziciju", rekao je Lami. 

Tajms podseća da je Zelenski u nedelju ponovo pozvao Zapad da dozvoli Ukrajini upotrebu oružja dugog dometa na teritoriji Rusije.

„Ovaj teror se može zaustaviti. Ali da bi se to zaustavilo, mora se prevazići strah od donošenja čvrstih, objektivno neophodnih odluka. Samo odlučnost može doneti pravedan kraj ovog rata. Odlučnost je ta koja najefikasnije štiti od terora", poručio je Zelenski.