17.09.2024.

09:40

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Goreće planeta! Rusija se sprema za rat na svim frontovima! Ukrajina povuka šokantan potez, teroristi postali saveznici Kijeva!

- Grupa ukrajinskih obaveštajaca pre više od mesec dana nekoliko puta je posetila Idlib radi koordinacije i planiranja napada na ruske snage nakon testiranja novih tehnologija (za proizvodnju dronova). Ukrajinci i Amerikanci prebacuju borbe iz Ukrajine u Siriju kako bi otvorili novi front protiv ruskih snaga koje se nalaze u Siriji - rekao je naš sagovornik.

Ranije je izvor saopštio da se na teritorijama koje kontrolišu teroristi u sirijskoj provinciji Idlib već nalazi 250 ukrajinskih vojnih instruktora. Oni obučavaju teroriste iz „Tahrir el Šama“* da proizvode i modernizuju bespilotne letelice.

Prethodno je sirijski list „Vatan“, pozivajući se na izvore u opoziciji u Idlibu, pisao da je šef Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov** u stalnom kontaktu sa vođom „Tahrir el Šama“*. Oni razgovaraju o regrutovanju militanata za učešće u borbenim dejstvima protiv Rusije.

I šef ruske diplomatije Sergej Lavrov ranije je saopštio da se predstavnici ukrajinske obaveštajne službe nalaze u idlibskoj zoni deeskalacije u Siriji, gde vrbuju militante.

Takođe, turski list „Ajdinlik“ je pisao da je Kijev ponudio teroristima 75 dronova u zamenu za oslobađanje radikalnih antiruskih militanata koji se nalaze u zatvoru grupe „Tahrir el Šam“*.