17.09.2024.

12:40

Foto: Reuters

Planeta

Povlačenje! Novi udar za Amere: Proteruju ih iz ove zemlje! Vest sa Bliskog istoka zatresla planetu!

- Opravdanja više ne postoje. Nema potrebe za koalicijom. Iz ratova smo prešli u stabilnost. ISIS zapravo ne predstavlja izazov - rekao je El Sudani u intervjuu za "Blumberg TV", misleći na oko 2.500 vojnika SAD koji su ostali od vojne koalicije predvođene Vašingtonom za borbu protiv ISIS-a.

Irački premijer je dodao da je o tome razgovarao s predsednikom Džozefom Bajdenom u Vašingtonu u aprilu, kada su se Irak i SAD usaglasili oko povlačenja.

Ministar odbrane Iraka, Tabit el Abasi, rekao je ovog meseca za televiziju "Hadat" da će američki vojnici napustiti zemlju do 2026. godine. 

SAD kažu da su u toku razgovori sa Irakom o koaliciji i kada će se ona završiti, napominje "Blumberg" i dodaje da je iz Stejt departmenta ovog meseca saopšteno da Vašington i Bagdad rade na "urednoj" tranziciji ka "trajnijem bilateralnom bezbednosnom partnerstvu".

Snage predvođene SAD izvršile su invaziju na Irak 2003. godine, svrgnule bivšeg lidera Sadama Huseina i potom se povukle 2011, da bi se 2014. vratile da se, kako je rečeno, bore protiv ISIS-a na čelu vojne koalicije.

Preostalih 2.500 američkih vojnika se nalazi u tri glavne baze – jednoj u Bagdadu, drugoj u zapadnoj provinciji Anbar i trećoj u regionu severnog Kurdistana.

Američke trupe u Iraku bile su u nekoliko navrata meta napada militantnih grupa koje podržavaju palestinski otpor usled rata Izraela i Hamasa, u kojem je ubijeno oko 1.200 Izraelaca i više od 41.000 Palestinaca.

Najskoriji napad dogodio se početkom prošlog meseca, kada je najmanje petoro američkih vojnika ranjeno je u raketnom napadu na vazdušnu bazu El Asad.

El Sudani je demantovao izveštaj "Njujork tajmsa" od vikenda da su Hamas i jemenski Huti otvorili kancelarije u Bagdadu.