18.09.2024.

11:40

Foto: Twitter

Planeta

(VIDEO) Najgori dan za Rusiju! Američkim raketama zbrisana vojna baza, veliki broj mrtvih! Pojavio se stravičan snimak sa lica mesta!

Video snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju razorne posledice napada, ali nije jasno kada su snimljeni.

- Na internetu se pojavio video koji pokazuje posledice napada, verovatno na poligonu u blizini Donjecka - objavio je Telegram kanal ASTRA, projekat nezavisnih ruskih novinara.

Kanal je citirao ruski vojni kanal Alex Parker Returns, koji je izjavio da je napad izveden HIMARS-om.

- Ogromni gubici. Možete grešiti, ali ne možete lagati. Užas - objavio je kanal.

50 mrtvih?

Drugi ruski Telegram kanali su izvestili da je u napadu poginulo oko 50 ruskih vojnika.

Ukrajinske snage su tokom rata više puta koristile HIMARS sisteme koje je isporučio Vašington, uključujući u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, koje su pod kontrolom ruskih snaga. HIMARS je omogućio Ukrajini da uništi napredne ruske sisteme protivvazdušne odbrane. Vašington je od početka rata Ukrajini isporučio najmanje 39 HIMARS sistema.

Dan pre toga, jedna od baza ruskih strateških bombardera u gradu Engels, u Saratovskoj oblasti, potresena je snažnim eksplozijama. Jake eksplozije čule su se u oblasti vazduhoplovne baze Engels-2, gde su stacionirani ruski strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160.

Kijev smatra ruske vojne baze legitimnim ciljevima u sukobu, a ukrajinske snage ih redovno napadaju koristeći bespilotne letelice velikog dometa. Za napade na ruskoj teritoriji odgovornost obično preuzimaju Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) i Glavna obaveštajna uprava Ukrajine (GUR).