18.09.2024.

18:10

Foto: Shuterstock/wikipedia

Planeta

Misteriozno oružje trese Izrael! Ovako počinje rat velikih razmera! Niko ne zna šta su Huti lansirali, situacija na ivici pucanja!

Prema podacima izvora, raketa je lansirana prema Tel Avivu i prešla je neverovatnu razdaljinu od 2000 kilometara za svega 15 minuta, što pokazuje brzinu i preciznost koja može predstavljati ozbiljnu pretnju.

Huti su poslednjih godina pokazali značajan tehnološki napredak, kako u oblasti dronova, tako i u razvoju raketa. Dok je većina vojnih analitičara bila fokusirana na dronove koje Huti koriste u napadima, nova hipersonična balistička raketa pokazuje da su proširili svoje kapacitete u pravcu naprednih balističkih tehnologija.

Iran, koji je dugogodišnji saveznik Huta, igra ključnu ulogu. Iran je poznat po svojim tehnološkim dostignućima u oblasti balističkih i hipersoničnih raketa, i moguće je da je pružio tehničku pomoć Hutima u razvoju ovih sistema.

Ako se to potvrdi, to bi značilo dodatno pojačavanje napetosti između Irana i Izraela, ali i potencijalno uvođenje drugih aktera u sukob.

Hipersonične rakete su rakete koje mogu putovati brzinom višom od pet puta brže od zvuka (Mach 5), što ih čini izuzetno teškim za presretanje. Ovo otvara pitanje koliko su regionalne odbrambene strukture, posebno one u Izraelu, spremne da se suoče sa ovakvim pretnjama.

Izraelska protivvazdušna odbrana, poznata kao „Gvozdena kupola“, ima reputaciju jedne od najefikasnijih na svetu, naročito kada je u pitanju presretanje kratkometnih raketa i artiljerijskih projektila.

Međutim, u ovom slučaju, oboreni delovi hipersonične rakete pali su na industrijski objekat, što sugeriše da „Gvozdena kupola“ nije bila u stanju da presretne napad.

Ovo može ukazivati na ograničenja trenutnih protivvazdušnih sistema kada su u pitanju sofisticirane rakete poput hipersoničnih, koje zahtevaju brzu reakciju i napredne tehnologije presretanja.

Pored toga, obaranje ove rakete nije samo vojni incident, već i strateški signal Huta koji pokazuje njihove napredne vojne sposobnosti i sposobnost da preduzmu udare na ciljeve na velikim udaljenostima, uključujući i one u Izraelu. Takva demonstracija snage može destabilizovati region i dovesti do povećanja tenzija, kako unutar Izraela, tako i među njegovim saveznicima.