19.09.2024.

08:34

Foto: Printscreen

Planeta

(VIDEO) Udarno! Kolone tenkova jure ka granici! Invazija samo što nije, počela regrutacija za neizbežan rat!

Poznata 98. divizija, koja uključuje padobranske i komandne brigade, pridružila se 36. diviziji koja je već mesecima raspoređena na severu. U sklopu priprema za moguću eskalaciju, IDF je odlučio o delimičnoj mobilizaciji rezervista za raspoređivanje na severu, uključujući protivvazdušnu odbranu, komandu fronta i medicinski korpus.

Komandant Severne komande IDF-a, general-major Uri Gordin, izjavio je da je vojska odlučna da što pre promeni bezbednosnu situaciju.

- Komandanti i trupe su potpuno posvećeni i na vrhuncu su spremnosti za svaki zadatak koji može biti potreban - rekao je Gordin.

U saopštenju IDF-a se navodi da su snage 179. i 769. brigade završile dve vežbe, simulirajući scenarije manevrisanja na neprijateljskoj teritoriji i evakuaciju ranjenih sa fronta pod vatrom.

Izrael je dodatno potvrdio fokus na severnu granicu odlukom da odloži komemoraciju poginulim vojnicima brigade Golani, koja je trebala biti održana u sredu uveče. Ministar odbrane Joav Galant i general-major Ori Gordin su trebali prisustvovati događaju.

Takođe, najmanje 20 ljudi je ubijeno, a više od 450 ranjeno u drugom talasu eksplozija bežičnih komunikacionih uređaja u Libanu. Dan ranije, najmanje 12 osoba je poginulo, a 2750 je ranjeno kada su eksplodirale hiljade pejdžera koje je koristio Hezbolah.