02.10.2024.

06:00

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images

Planeta

Ako NATO ovo prihvati, sve je gotovo! I Ukrajina, ako je neko nešto pita... Britanci izneli jasan plan za kraj rata!

- Najbolji način da se ovaj problem reši za zapadne lidere jeste da priznaju dve stvari. Prvo, Ukrajina će izgubiti rat, a Rusija će ga dobiti. Drugo, mora se priznati da ni predsednik Zelenski, ni sadašnja vlada u Kijevu, niti bilo koja buduća ukrajinska vlada, nisu sposobni da okončaju sukob putem pregovora. Da bi se izbegla potpuna geopolitička katastrofa, ključno je uspostaviti odnose sa Rusijom. Zato moramo priznati da Ukrajina ne može da se pridruži NATO-u i da će zadržati neutralan status - rekao je Merkuris.

Prema njegovom mišljenju, ovakav dogovor bi mogao da doprinese stabilizaciji situacije u Evropi.

- Ako zapadni lideri ovo priznaju, smatram da bi rat mogao biti završen... Tada bi mogao nastupiti mir koji bi zaista obezbedio sigurnost Evrope zaključio je on.

Ranije je ruski predsednik Vladimir Putin izneo predloge za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini, navodeći da će Moskva odmah prekinuti vatru i biti spremna za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorija koje sada pripadaju Rusiji. Pored toga, Putin je naglasio da Ukrajina mora odustati od planova za ulazak u NATO, sprovesti demilitarizaciju i denacifikaciju, te prihvatiti neutralan, neblokovski i beznuklearni status. Takođe, spomenuo je i ukidanje sankcija protiv Rusije.

Međutim, nakon nedavnog napada ukrajinskih snaga na Kursku oblast, Putin je izjavio da su pregovori nemogući sa onima koji „nasumično napadaju civile i civilnu infrastrukturu, ili ugrožavaju nuklearne objekte“. Pomoćnik predsednika, Jurij Ušakov, kasnije je izjavio da ruski mirovni predlozi za Ukrajinu nisu povučeni, ali da u trenutnim okolnostima „nema razgovora sa Ukrajinom“.