• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

29.09.2024

09:40

(VIDEO) Rusi u neverici, šta su ovo poslali na njih?! Ulicama brutalno rešeta sve što vidi, iz sveg oružja raspalili samo da ga zaustave!

Printscreen

Vesti

(VIDEO) Rusi u neverici, šta su ovo poslali na njih?! Ulicama brutalno rešeta sve što vidi, iz sveg oružja raspalili samo da ga zaustave!

Podeli vest

U videu koji je objavila ekipa dronova ukrajinske jedinice za specijalne operacije, mali robot uspešno predvodi napad na ruski položaj. Iako rezultat nije toliko značajan kao u filmu „Terminator“, video prikazuje prednosti i ograničenja ovih novih mašina i objašnjava zašto ulivaju strah zaraćenim snagama.

Robot predvodi napad na ruski položaj. Dvominitni video, snimljen dronom, teško je pratiti. Uvodni kadrovi prikazuju ruske vojnike pešake koji zauzimaju odbrambenu poziciju skriveni u vegetaciji na raskrsnici puteva.

Na 18. sekundi pojavljuje se mali, četvorotočkaš robot koji se kreće putem prema ruskom položaju. To je UGV "Ljut "2.0, kako je prikazano u prethodnom videu (verovatno istog) ukrajinskog specijalnog odreda. "Ljut"(„Bes“) se opisuje kao 300-kilogramsko vozilo naoružano PKT mitraljezom, sposobnim da precizno puca na udaljenosti do 100 metara.

Većina mase ovog robota, verovatno, dolazi od čeličnog oklopa. Prema izveštajima, "Ljut" je snažno oklopljen i zaštićen od lakog streljačkog oružja „oklopom klase IV“, koji može zaustaviti sve osim specijalne protivoklopne municije. Razvoj je počeo 2022. godine, a trenutna verzija je predstavljena početkom ove godine.

Na 27. sekundi videa robot prilazi redu protivtenkovskih mina postavljenih na putu. U smelom potezu, operater ga jednostavno vozi preko njih.

Iako se većina protivtenkovskih mina aktivira pritiskom, mnoge imaju i magnetni upaljač; poznate kao „širokopojasne“ mine, aktiviraju se kada vozilo pređe preko njih, čak i bez direktnog kontakta. Srećom, ove mine nisu imale magnetne upaljače, pa robot prelazi preko dve mine bez oštećenja.

Na 33. sekundi vidi se lansiranje, moguće, raketnog bacača sa ruskih pozicija na manje od pedeset metara udaljenosti. Dolazi do eksplozije ispred UGV-a, ostavljajući trag na putu, a robot se povlači sa strane. Druga i treća raketa takođe su ispaljene na UGV, dok oko ruskih položaja, izgleda, počinju padati minobacačke granate.

Na 42. sekundi UGV možda uzvraća vatru, ali to nije potpuno jasno vidljivo.

Robot je verovatno i pod napadom lakog streljačkog oružja, ali to se ne vidi. Za razliku od vojnika, ne može se sakriti ili zauzeti odbrambeni položaj, a operater očigledno ne želi da rizikuje približavanje.

Do 1:12 UGV se pomerio nekoliko metara od svoje prethodne pozicije. Očigledno je da je i dalje u funkciji, bez obzira na to da li može da puca. Na 1:13 i 1:19 dolazi do još dve eksplozije ispred i iza UGV-a. Neki komentatori smatraju da je korišćeno jedan ili više FPV dronova, ali to nije jasno iz snimka.

Na 1:51 dolazi do eksplozije na ruskoj poziciji, nakon čega je najmanje troje ruskih vojnika napušta i beži putem, a video se završava.

Kompletan sled događaja u videu nije sasvim jasan. Ne znamo koliko je UGV bio efikasan, da li je izazvao žrtve ili preživeo sukob. Tvrdnje da je preživeo i da je na popravci mogu biti tačne, ali nisu potvrđene.

Ono što je poznato jeste da su ruske snage bile primorane da napuste svoje pozicije pod naletom neprijateljske napada. Ukrajinska pešadija nije vidljiva na snimku. Deluje da je UGV izveo napad samostalno, uz podršku minobacača i verovatno drugih oružja. Moguće je da su istovremeno izvođeni napadi FPV dronovima dok su se ruske snage borile protiv robota.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija