05.10.2024.

00:00

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Svi su uništeni! Rusija napravila Zapadu strašan problem! Ukrajina osakaćena do kraja, ovo se više ne može rešiti!

- Još jedan problem je što kolektivni Zapad ne zna kako da obuči Ukrajince tako da se efikasno suprotstave izazovima s kojima se suočavaju u ovom sukobu. Takođe im nedostaje vremena — Rusija uništava ukrajinske snage brže nego što oni uspevaju da ih obuče - naglasio je Berletik.

On je dodatno pojasnio da puna borbena obuka novih regruta može trajati nekoliko godina, što Ukrajina jednostavno ne može priuštiti.

- Nemoguće je obučiti regrute za samo nekoliko nedelja i poslati ih na front — potrebno im je najmanje šest meseci obuke, ako ne i više, da bi postali efikasni na bojnom polju. Prvo je potrebno obučiti vojnike individualno, a zatim u različitim jedinicama... Na kraju, potrebno je i obučavanje na nivou brigade, koja broji oko 4.000 vojnika. Na to može otići od jedne do tri godine, a Ukrajina jednostavno nema toliko vremena - zaključio je on.

Prethodno je list Financial Times izvestio da mnogi ukrajinski regruti dolaze na front bez osnovne obuke i da često napuštaju svoje položaje čim se suoče s artiljerijskom vatrom.

Od 24. februara 2022. godine u Ukrajini je na snazi ratno stanje, a dan kasnije predsednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret o opštoj mobilizaciji. Tokom trajanja ratnog stanja, muškarcima starosti od 18 do 60 godina zabranjen je izlazak iz zemlje.