01.10.2024.

18:40

Foto: Reuters/AP/pixabaay

Planeta

Ode svet u propast! Ameri upravo javili, samo udrite po Rusiji! Razuma više nema, najgori mogući scenario na pomolu!

- Pre svega, Ukrajini nije potrebna naša dozvola da gađa ruske ciljeve. Oni su suverena država i mogu samostalno da koriste oružje koje su stvorili, a ima ga dosta - rekao je Miler, navodi se u saopštenju Stejt departmenta.

Osim toga, dodao je, SAD ne zabranjuju Oružanim snagama da napadaju ruske ciljeve u blizini granice, odakle, kako navodi, ruska vojska pokreće ofanzivne operacije.

Stoga, prema njegovim rečima, Ukrajina ima veliki potencijal da se odbrani.

Miler je podsetio da je prošle nedelje predsednik SAD Džozef Bajden najavio izdvajanje skoro 8 milijardi dolara za bezbednosnu pomoć Ukrajini.

- I nastavićemo da ih podržavamo - uverio je predstavnik američkog Stejt departmenta.

Kijev je više puta pozivao zapadne partnere da dozvole upotrebu zapadnog naoružanja na aerodromima i drugim vojnim ciljevima duboko u Rusiji.

Ruski predsednik Vladimir Putin je upozorio da bi ukidanje ograničenja direktno uključilo SAD i NATO u rat protiv Moskve, napominjući da se Kijev oslanja na američku vojsku kako bi precizno ciljali svoje mete.

U međuvremenu, u izveštaju "Njujork tajmsa" se navodi da su američke obaveštajne agencije upozorile predsedničku administraciju da bi ukidanje ograničenja moglo da izazove direktnu reakciju Moskve, uključujući "sabotaže objekata u Evropi" i "potencijalno smrtonosne napade na američke i evropske vojne baze".