• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA

01.10.2024

14:10

Posledice mogu biti ogromne! Velika analiza stravičnog krvoprolića u Libanu! Koji je plan Izraela i kako će velike sile reagovati?!

Shutterstock/EPA

Vesti

Posledice mogu biti ogromne! Velika analiza stravičnog krvoprolića u Libanu! Koji je plan Izraela i kako će velike sile reagovati?!

Podeli vest

Protekle noći izraelska vojska (IDF) započela je kopnenu operaciju u Libanu, trenutno ograničenu na pogranične napade. Kakva je reakcija i koje posledice možemo očekivati, pišu u svojoj analizi RIA novosti.

Vašington daje zeleno svetlo

"U skladu s odlukama političkog vrha, izraelska vojska je započela ograničene, lokalizovane i ciljno usmerene napade, zasnovane na preciznim obaveštajnim podacima, protiv terorističkih ciljeva i infrastrukture Hezbolaha na jugu Libana", navedeno je u zvaničnom saopštenju Tel Aviva.

Operacija, nazvana "Severne strele", uključuje jedinice 98. divizije, uključujući komandose, padobrance i 7. brigadu, koji su nedeljama trenirali za ovu misiju. Pre toga, učestvovali su u borbenim dejstvima u Pojasu Gaze.

 

 

Stižu izveštaji o žestokim borbama na jugu Libana.

Vašington je podržao Tel Aviv. Portparol Stejt departmenta Metju Miler izjavio je da su izraelske vlasti obavestile SAD o planovima, a ministar odbrane SAD Lojd Ostin saglasio se sa izraelskim ministrom odbrane Joavom Galantom o potrebi uništavanja infrastrukture Hezbolaha na jugu Libana.

Pored toga, kako piše Wall Street Journal, Bela kuća je poslala dodatne snage na Bliski istok kako bi odvratila Iran, povećavši broj aviona F-15E, F-16 i A-10.

Temeljne pripreme

Izraelske snage i specijalne službe pažljivo su pripremale ovu operaciju, očigledno učeći iz grešaka od 7. oktobra prošle godine i operacije u Gazi.

Situacija je eskalirala kada su 17. i 18. septembra u Libanu eksplodirali uređaji za individualnu komunikaciju, uključujući pejdžere i radio stanice koje Hezbolah koristi za koordinaciju.

U tim eksplozijama poginulo je 37 ljudi, a više od 3.000 je ranjeno. Bejrut je optužio Izrael, ali zvanični Tel Aviv je odbio da komentariše.

 

 

Izraelske vazduhoplovne snage odgovorile su masovnim napadima na Liban, dok je Hezbolah odgovorio raketnim napadima. U Bejrutu, na koji je bačeno 80 tona bombi, ubijeni su mnogi viđeniji članovi Hezbolaha, uključujući lidera Hasana Nasrulu.

Prema podacima Reutersa, libanska vojska povukla se s položaja na južnoj granici bez borbe.

Put do reke Litani

Prema rečima eksperata, trenutna operacija podrazumeva izlazak izraelskih snaga na reku Litani.

- Glavni cilj izraelske vojske je uništavanje vojne infrastrukture Hezbolaha. Dugoročno zauzimanje teritorija nosi velike rizike – sadašnje generacije izraelskih vojnog vrha, s iskustvom iz Prvog i Drugog libanskog rata, to odlično razumeju. Osim toga, potpuna eliminacija Hezbolaha kao političke sile ovim metodama je nemoguća – čak i ako sve bude po planu Tel Aviva - izjavio je stručnjak.

Pored toga, Liban, koji je nedavno težio ka ekonomskom partnerstvu s Izraelom, verovatno će okončati te planove, posebno kada je reč o zajedničkom razvoju gasnih nalazišta u Mediteranu.

Podvojeni stavovi u Izraelu

U samom Izraelu, mišljenja o trenutnim događajima su podeljena. Mnogi su nezadovoljni otvaranjem drugog fronta, smatrajući da su humanitarni ciljevi, poput oslobađanja talaca, žrtvovani političkim interesima i vojnim obračunom s Hamasom.

 

 

Ipak, javnost je svesna ozbiljnosti pretnje koju Hezbolah predstavlja. Operacija generalno ima podršku stanovništva. "Da, mobilizacija je bez presedana, a ekonomija je pod ogromnim pritiskom. Ali šanse za podelu u društvu su minimalne", kaže Grigorij Lukjanov, naučni saradnik iz Instituta za orijentalne studije.

Iran i Turska u pozadini sukoba

Uprkos ozbiljnim posledicama operacije za ceo region, malo je verovatno da će doći do dalje eskalacije.

- Nečija percepcija tekuće politike predsednika Irana je da predstavlja izdaju. Iako ga još ne nazivaju 'iranskim Gorbačovim', moguće je da će se takve paralele povući - navodi ekspert. Za Iran, gubitak Hezbolaha bio bi ekvivalentan kolapsu Istočne Nemačke za Sovjetski Savez.

Za Tursku, sukob u Libanu predstavlja priliku za unutrašnje političke poene, ali je malo verovatno da će doći do konkretnih vojnih akcija.

Saudijska Arabija će takođe zadržati suzdržanost zbog složenih odnosa sa Sjedinjenim Državama i Izraelom, iako među mladima raste podrška Palestini i Libanu.

Najveće probleme, kako ocenjuje stručnjak, imaće Sirija. Damask je već u ratu s Izraelom, a teritorija zemlje se redovno bombarduje. Situacija je toliko teška da vlada nije u stanju da adekvatno reaguje.

- S obzirom na trenutnu ekonomsku i socijalnu situaciju, Sirija je već pod pritiskom zbog priliva izbeglica, što može izazvati potpuni kolaps - naglašava Lukjanov.

Iako će kopnena operacija verovatno trajati samo nekoliko dana, borba između Izraela i Hezbolaha – uključujući vazdušne napade i raketne napade – nastaviće se. Ovaj sukob ostaje ozbiljan izvor napetosti u regionu, ali trenutno bez pretnje od eskalacije u veći konflikt.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Poslednje probe pred početak grejne sezone: Ukoliko imate problem, možete ga prjeviti toplanama na ovaj način
Društvo

Poslednje probe pred početak grejne sezone: Ukoliko imate problem, možete ga prjeviti toplanama na ovaj način

Grejna sezona u Beogradu počeće 15. oktobra, a danas su počele funkcionalne probe tokom kojih bi svi građani trebalo da provere da li postoje curenja na cevima i radijatorima kako bi kvar bio saniran pre nego što počne grejanje. Funkcionalne probe ne znače da će kroz radijatore prolaziti topla voda, već su ovo takozvane "hladne probe", tako da građani u ovom trenutku nadležnima treba da prijave samu ukoliko ima nekih curenja iz grejnih tela.

01.10.2024

15:32

Srbija do izlaza na more za 80 dinara po čoveku! Ponuda je tu...
Društvo

Srbija do izlaza na more za 80 dinara po čoveku! Ponuda je tu...

Najnovija vest koja se pojavila u medijima je da se jedno ostrvo u Turskoj prodaje po ceni od 5 miliona dolara. Kada bi svaki Srbin dao manje od jednog dolara, ostrvo bi bilo naše. Ali, ima jedna mana - nije na moru, nego na prelepom jezeru. Imamo i mi našu Vlasinu i Đerdap, a za te pare ćemo, ako treba, izgraditi ostrvo.

01.10.2024

15:09

TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)
Live TV

Šta znači biti pametan Srbin? U savremenom društvu živimo kao bića bez svesti! (VIDEO)

Kažu da je uporna manipulacija putem javnih glasila dovela do toga da se vrši ogroman uticaj na mozgove. Ako bismo se vratili u prošlost, setili bismo se Milana Grola koji je napisao da nikada nije želeo da bude ni veliki ni mali Srbin, već pamentan Srbin. Šta znači biti pametan Srbin u 21. veku? Na ovu temu u emisiji "Stav" govrili su istoričar Bojan Dimitrijević i Slavoljub Kačarević.

01.10.2024

13:39

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)
Live TV

Šiptari pretukli srpsku porodicu u Gračanici! Policija "ne zna ništa", a Kurti samo trlja ruke! (VIDEO)

Na jučerašnji dan 1998. godine iz zasede su ubijena petorica srpskh vojnika, dok su dvojica teško ranjena. Odgovorni za ovo su pripadnici OVK kojima se još uvek sudi u Hagu. U Gračanici se dogodio još jedan napad na srpsku porodicu. Da li će pravda ikada biti zadovoljena? Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Lazar Stević, dopisnik Informera sa KiM, državni sekretar Nikola Vukelić i Demo Beriša, predstavnik Matice Albanaca u Srbiji.

01.10.2024

10:01

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena  otvaranjem izložbe  “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj
Kultura

Godišnjica smrti slikara Ratka Lalića obeležena otvaranjem izložbe “Sećanje - zapisi iz prirode” u galeriji Sanjaj

Izložba dela akademskog slikara Ratka Lalića pod nazivom "Sećanje - Zapisi iz prirode" otvorena je u galeriji "Sanjaj" na inicijativu vlasnice galerije Sanje Janković, a autor izložbe je umetnikov sin Vladimir Lalić. Na izložbi povodom godišnjice smrti slavnog slikara je izloženo 15 radova, a većina su po prvi put predstavljeni javnosti. Izložba će biti otvorena do 10. novembra.

01.10.2024

11:52

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija