04.10.2024.

12:45

Foto: Reuters

Planeta

Upala im sekira u med! Samo da se Rusi i Ukrajinci kolju, ovi trljaju ruke! Postalo poznato ko masovno profitira od rata u Ukrajini!

Fabrika municije "Skranton armi", pod upravom "Dženeral dajnamiksa", zapošljava više od 200 radnika od 2022. godine. Proizvodnja artiljerijske municije povećana je više od dva puta, a pogoni u regionu prave trećinu municije od 155 mm koju SAD mesečno šalje na front.

Lokalne kompanije poput "Genteks"-a i nemačke kompanije "Šot" takođe beleže rast zapošljavanja i širenje poslovanja, dok poslovi povezani sa vojnom proizvodnjom preokreću ekonomski pad ovog područja, koje se godinama borilo s visokom nezaposlenošću.

Municija iz Skrantona šalje se u Ajovu, gde se puni eksplozivom i priprema za slanje Ukrajini ili NATO saveznicima. Kongres je odobrio 60,8 milijardi dolara pomoći Ukrajini za 2024. godinu, od čega 7 milijardi dolara ide za povećanje proizvodnje municije u SAD-u.

Dok neki republikanci kritikuju troškove pomoći Ukrajini, predsednik Bajden i lider senatskih republikanaca Mič Mekonel tvrde da je pomoć u interesu nacionalne bezbednosti i ekonomije SAD-a.

Lokalni zvaničnici, poput gradonačelnice Skrantona Pejdž Gebhard Koneti, veruju da ekonomski oporavak Pensilvanije zavisi od ovih vojnih projekata. Iako grad beleži rast zapošljavanja, mnogi poslovi još uvek ne obezbeđuju dovoljne prihode za pokrivanje troškova života.

Odbrambena industrija je ključni deo ekonomije Skrantona još od početka 20. veka. Fabrika municije, osnovana 1908. godine, i dalje je jedan od najvećih poslodavaca u gradu. Vojska je uložila 420 miliona dolara u njenu modernizaciju, menjajući stare linije za proizvodnju savremenijim i efikasnijim mašinama.

Za predsednika Bajdena, koji je detinjstvo proveo u Skrantonu, ova industrija je korisna ne samo za Ukrajinu, već i za revitalizaciju lokalne ekonomije. "Zamislite šta bi se desilo kada bi se ta fabrika zatvorila", rekao je Bajden tokom posete u aprilu, naglašavajući značaj ovih poslova za lokalne zajednice širom SAD-a.