Autor: Informer.rs

01.10.2024.

16:17

Foto: Reuters

Planeta

Izrael otkrio plan rata! Ne idu na Bejrut, a evo šta misle Rusi o celoj situaciji!

Kako je preneo Tajms of Izrael, Hagari je novinarima rekao da izraelske trupe "ne idu u Bejrut"."Ne idemo u gradove u južnom Libanu. Fokusirani smo na zonu ovih sela, na prostoru uz našu granicu. Uradićemo u toj zoni šta je neophodno da bismo demontirali i uništili infrastrukturu Hezbolaha", rekao je Hagari.

Na pitanje koliko dugo će trajati kopnena operacija u Libanu, koja je počela tokom noći, Hagari je odgovorio da to "neće otkriti neprijatelju".

"Trajaće najkraće moguće, dana, nedelja...Uradićemo šta je neophodno, ograničenu i lokalnu operaciju kakvu sprovodimo sada", rekao je on.

Hagari je kazao da je IDF kopnenu akciju preduzeo da bi se omogućilo da svih 60.000 Izraelaca mogu da se "bezbedno vrate u svoje domove u severnom Izraelu", kao i da su sa tom svrhom već sprovođene ograničene prekogranične intervencije u periodu od više meseci unazad.

"Naši vojnici su ušli u Hezbolahovu podzemnu infrastrukturu", kazao je Hagari, koji je dodao da su pronađena skrivena skladišta oružja Hezbolaha, koja su uništena, "uključujući napredno iransko oružje".   

"Sve u svemu, vojnici IDF su pronašli i onesposobili više od 700 Hezbolahovih terorističkih sredstava tokom ovih operacija, a ima još mnogo posla da se obavi", rekao je Hagari.

Portparol IDF je istakao da je "Hezbolah izgradio, pripremao i opremao tu infrastrukturu mnogo godina, spremajući se za dan kada bi mogao da pokrene invaziju na severni Izrael", u planu sličnom onom u kome su pripadnici Hamasa 7. oktobra prošle godine počinili masakr.

OGLASILA SE I RUSIJA

Rusija oštro osuđuje izraelski upad na Liban i poziva Tel Aviv da prekine neprijateljstva i povuče svoje trupe, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

"Očigledno je da će takav korak kakav je preduzelo vojno-političko rukovodstvo Izraela nakon ubistva određenog broja lidera Hezbolaha dovesti do dalje eskalacije nasilja na Bliskom istoku. Rusija oštro osuđuje napad na Liban i poziva Izraelske vlasti da odmah prekinu neprijateljstva i povuku trupe sa teritorije Libana i angažuju se u iskrenoj potrazi za mirnim putevima za rešavanje bliskoistočnog sukoba", navodi se u saopštenju ruskog ministarstva spoljnih poslova objavljenom na svom sajtu.