01.10.2024.

21:58

Foto: Russian Tanjug/Defense Ministry Press Service via AP

Planeta

Šok otkriće! Izrael pre napada Irana raketirao rusku bazu! Neki od najmoćnijih Putinovih ratnih brodova bili su tu!

Mnogi vojni analitičari povezali su ova dva napada i smatraju da je to isuviše velika stvar da bi bila slučajnost! 

Al Maiadeen izveštava da je sirijska protivvazdušna odbrana presrela najmanje dve dolazeće izraelske rakete iznad Tartusa, a Sirijska opservatorija za ljudska prava izvestila je o višestrukim eksplozijama.

Obalni grad se nalazi severno od Libana i retko je meta izraelskih napada, a jedan od glavnih razloga zašto Izrael obično izbegava da ga cilja jeste činjenica da Rusija ima sredstva i baze u gradu i oko njega. Tartus je takođe dom jedine luke dubokog gaza na Mediteranu za rusku mornaricu.

IDF nije komentarisao situaciju, ali retko komentariše udare u Siriji. Veruje se da je ova zemlja glavni tranzitni put za iransko oružje borcima Hezbolaha u Libanu.

Izrael je nedavno napao sirijske vojne lokacije

Ranije ovog meseca, Izrael je izveo smrtonosne udare na nekoliko sirijskih vojnih lokacija, uzrokujući najmanje 16 žrtava. Izraelske specijalne snage su gađale dobro čuvano postrojenje za proizvodnju raketa Hezbolaha na severozapadu zemlje u napadu komandosa, gde je objekat pogođen vazdušnim napadima pre nego što su ga kopnene snage zauzele, spuštajući se sa helikoptera da zaplene dokaze.

U dramatičnim napadima ušli su u utvrđenu unutrašnjost objekta ukopanog duboko u planinu, što je onemogućilo gađanje samo vazdušnim udarima.

Veruje se da je početna runda izraelskih vazdušnih udara koja je prethodila napadu komandosa uništila najmanje četiri sirijske vojne pozicije, uključujući lokaciju protivvazdušne odbrane, dok je sledeća runda udara pogodila zgradu povezanu sa mrežom podzemnih tunela. Lokacija je korišćena za proizvodnju precizno navođenih raketa za Hezbolah za koje Izrael veruje da terorističkoj grupi olakšavaju gađanje ciljeva u severnom Izraelu.

Izrael vodi dramatičnu ofanzivu protiv Hezbolaha na jugu Libana. Do sada je u Libanu poginulo najmanje 500 ljudi, uključujući 94 žene i 50 dece, a više od 1.800 je povređeno.

Najnovija eskalacija podstiče zabrinutost da će se borbe intenzivirati širom regiona, posebno ako Iran direktno uđe u borbe u Libanu.

Svetski lideri osuđuju izraelske napade na Liban

Nekoliko svetskih lidera nedavno je javno izrazilo strah da bi najnovija agresija Izraela u regionu mogla da izazove širi globalni sukob.

Libanski premijer Nadžib Mikati rekao je: „Nastavak izraelske agresije na Liban je rat istrebljenja u svakom smislu te reči i destruktivni plan koji ima za cilj uništenje libanskih sela i gradova.

On je pozvao UN i druge „uticajne zemlje" da izvrše pritisak na Izrael da prestane.

U međuvremenu, tursko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je saopštenje u kojem upozorava da izraelski napadi „označavaju novu fazu u njegovim naporima da ceo region gurne u haos".

Dodali su: „Zemlje koje bezuslovno podržavaju Izrael pomažu Netanjahuu da prolije krv za svoje političke interese.

Ministarstvo spoljnih poslova Katara zauzelo je još oštriji stav, nedvosmisleno osudivši akcije Izraela i istakavši njihove potencijalne globalne posledice.

- Ova realnost pogoršava krize, dovodi region na ivicu i izlaže ga većim tenzijama koje će imati dubok uticaj na regionalnom i međunarodnom nivou - istakli su oni.

Egipat, Saudijska Arabija i Rusija takođe su osudili te akcije. Jedina zapadna vlada koja je do sada osudila akcije Izraela u Libanu je Španija, čije je ministarstvo spoljnih poslova pozvalo na prekid „spirale nasilja".