Autor: Informer.rs

02.10.2024.

12:01

Foto: EPA/TAnjug/AP/Reuters/Shutterstock

Planeta

Iran je napravio grešku! Netanjahu žestoko opleo po Teheranu! Svet ovo gleda u šoku!

Dvojica Izraelaca su, kako se izveštava, povređena u padu gelera i krhotina, a jedan Palestinac je ubijen od fragmenta projektila na Zapadnoj obali.

Nasuprot tome, iranski Korpus garde islamske revolucije (IRGC) je tvrdio da je 80-90% projektila pogodilo njihove određene ciljeve, uključujući vazdušnu bazu Tel Nof u blizini Tel Aviva.

Baraž je takođe navodno uništio nekoliko izraelskih borbenih aviona F-35 u vazdušnoj bazi Nevatim.

Prema IRGC-u, barem neke od raketa lansiranih u utorak uveče bile su hipersonične.

Govoreći na sastanku kabineta za bezbednost, Netanjahu je izjavio da je „Iran večeras napravio veliku grešku – i da će to platiti“.

Informer

 

Izraelski premijer je takođe uputio slabo prikrivenu pretnju onima u Iranu koji „ne razumeju našu odlučnost da se branimo i našu odlučnost da uzvratimo našim neprijateljima“.

Zahvalivši Sjedinjenim Državama na podršci, premijer je pozvao „sile svetlosti u svetu“ da „stanu uz Izrael“ i ujedine se protiv Irana.

U video obraćanju u utorak, portparol IDF-a, kontraadmiral Danijel Hagari, nazvao je iranski napad „ozbiljnom i opasnom eskalacijom“ i upozorio da će Izrael „reagovati gde god, kad god i kako god želimo“.

Najnovije raketno bombardovanje usledilo je nakon što su izraelske kopnene trupe ušle u južni Liban rano u utorak, gađajući infrastrukturu koju koristi šiitska milicija Hezbolah koju podržava Iran.

Informer

 

U izraelskom vazdušnom napadu prošlog petka je ubijen dugogodišnji vođa militantne grupe Hasan Nasralah i nekoliko drugih visokih komandanata.

Komentarišući napad na Izrael, IRGC je objasnio da je to bio odgovor na smrt Nasralaha, kao i lidera Hamasa Ismaila Hanija i brigadnog generala Abasa Nilforošana, koji je bio zamenik komandanta operacija IRGC-a.

Hanija je ubijena u izraelskom bombaškom napadu na Teheran krajem jula, a Nilforošan je umro u istom bunkeru Hezbolaha u Bejrutu gde je prošle nedelje poginuo vođa grupe.