02.10.2024.

18:10

Foto: Shutterstock/EPA/EFE/Terje Pedersen

Planeta

Kakva bruka! Gde je bila mornarica SAD dok su Izrael tukle iranske rakete?! Vašington ćuti o velikom porazu vojnih snaga!

"Fotografije koje prikazuju veliki broj balističkih raketa koje je Korpus čuvara islamske revolucije ispalio na ciljeve u Izraelu tokom operacije 'Sadeg-2', izvedene u utorak uveče, pokazuju da čak ni napredni brodovi Ratne mornarice SAD u vodama Bliskog Istoka nisu uspeli da presretnu iranske rakete", navodi se u saopštenju.

U prethodnim danima i nedeljama, prisustvo američke mornarice u regionu bilo je značajno pojačano zbog rastućih napetosti između Izraela i Irana.

Američka 5. flota, stacionirana u regionu, poslala je dodatne brodove u istočni Mediteran kao odgovor na eskalaciju sukoba. Premeštanje američkih vojnih resursa u blizini izraelskih obala posmatrano je kao preventivna mera zbog mogućih napada na ključne saveznike i interese SAD u regionu.

Prisustvo američke mornarice, koja je osnažena najnovijom tehnologijom za presretanje raketa, imalo je za cilj da obezbedi zaštitu od pretnji balističkim raketama, ali, prema iranskim izveštajima, ova zaštita je izostala tokom najnovijih iranskih napada.