02.10.2024.

19:40

Foto: Reuters

Planeta

Šta se zapravo dogodilo u Izraelu?! Otkrivena ključna meta Irana, po ovome su tukli kao sumanuti: Teheran tvrdi da je potpuno uništeno!

Prethodno je iranska agencija Tasnim izvestila da je tokom raketnog napada na izraelsku bazu „Nevatim“, smeštenu u pustinji Negev, došlo do njenog potpunog uništenja.

Iran je tokom napada takođe ciljao nekoliko izraelskih vojnih baza, pogodivši bazu ‘Nevatim’ u pustinji Negev i izazvavši manja oštećenja“, navodi se u izveštaju lista, pozivajući se na zvaničnike Sjedinjenih Američkih Država.

Izraelska vojska odbila je da komentariše ove informacije za medije, navodeći da ne žele da pruže Iranu bilo kakve informacije o efektima njihove raketne paljbe. Takođe su istakli da su vazduhoplovne snage Izraela potpuno spremne i u punoj borbenoj gotovosti za potencijalni kontraudar na Iran.

Prvog oktobra, Iran je izveo masivni raketni napad na Izrael, nazivajući to aktom samoodbrane. Izraelske vojne snage izvestile su da je ispaljeno oko 180 balističkih raketa, od kojih je većina uspešno presretnuta. Prema izraelskim izvorima, nije bilo civilnih žrtava, iako su mediji izveštavali o smrti jednog Palestinca iz Gaze na Zapadnoj obali reke Jordan.

Teheran tvrdi da su rakete pogodile izraelske vojne objekte, dok izraelske vlasti štetu nazivaju „minimalnom“ i najavljuju odgovor. Sjedinjene Države obećale su pomoć svom ključnom savezniku na Bliskom istoku. U Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije, nakon raketnog napada Irana na Izrael, izjavili su da je administracija američkog predsednika Džoa Bajdena doživela neuspeh na Bliskom istoku, demonstrirajući potpunu nemoć u rešavanju kriza.