03.10.2024.

18:40

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Teško celom svetu! Ako Izrael ovo pogodi, sve je gotovo! Upozorenje Rusije zaledilo planetu, stižu stravične posledice!

- Vidimo razlog za ozbiljnu zabrinutost, jasno je da svaka eskalacija sadašnjeg sukoba može da izazove strašne posledice. Takođe želim da kažem da nuklearni objekti, u svakom slučaju, uvek treba da se izuzmu iz okvira bilo kakvih sukoba. Već duže vreme govorimo o tome u vezi sa Zaporoškom nuklearnom elektranom i Kurskom elektranom - naglasio je Rjabkov.

Prema njegovim rečima, „u uslovima kada iz Izraela dolaze veoma uznemirujući eskalacioni signali, međunarodna zajednica, uključujući Međunarodnu agenciju za atomsku energiju i njeno rukovodstvo, treba da dignu glas, naglašavajući nedopustivost čak razmatranja ovakvih scenarija“.

- Katastrofalne posledice napada na bilo koji nuklearni objekat praktično su garantovane, sa ekološkog stanovišta, javnog zdravlja, to je svima očigledno - istakao je diplomata.

Prema njegovim rečima, nenuklearni status Irana niko ne treba da dovodi u sumnju, bez obzira na eskalaciju na Bliskom istoku.

Podsetimo, Iran je u utorak izvršio raketni udar na ciljeve u Izraelu kao odgovor na izraelske napade na Liban, ubistvo lidera Hezbolaha i Hamasa.

Naknadno je izraelski ministar spoljnih poslova Izrael Kac proglasio generalnog sekretara UN Antonija Gutereša personom non grata i zabranio mu ulazak u zemlju. Kako je saopšteno, ta odluka je doneta u svetlu Gutereševe reakcije na napad Irana na Izrael, u kojoj nije jasno osudio napad.