Autor: Informer.rs

04.10.2024.

18:15 >> 17:58

Foto: EPA-EFE/IGOR KOVALENKO

Planeta

Šok izjava Lukašenka! Otkrio scenario u kojem će Belorusija podržavati Ukrajinu!

"I zapadna Belorusija i zapadna Ukrajina, to je za nas neprihvatljivo... jer shvatamo da ćemo mi biti sledeći", rekao je beloruski lider tokom posete Brestskoj oblasti, preneo je TASS.

Lukašenko je rekao da je uveren da Poljska ima svoje interese u Ukrajini. 

Prema njegovim rečima, glavni "kamen spoticanja" između Poljske i Ukrajine sada je Volinski masakr tokom kojeg je ukrajinska ustanička armija u Drugom svetskom ratu masovno uništavala poljsko stanovništvo. 

Takođe je rekao i da Ukrajina plasira lažne vesti da Belorusija navodno planira da zauzme Černobiljsku nuklearnu elektranu – niti Minsk, niti Moskva to namerava da učini.

"U poslednje vreme ukrajinski prijatelji u svojim medijima puno pažnje posvećuju Černobiljskoj nuklearnoj elektrani. Pišu da navodno Lukašenko planira da je zauzme. Ja i dalje ne razumem šta stoji iza toga. Šta će Lukašenku ta nuklearna elektrana? Dosta smo stradali od eksplozije koja se desila tamo, niti smo je gradili, niti smo je održavali. Posledice eksplozije mi smo osetili na jednoj četvrtini naše teritorije",  rekao je Lukašenko.

Ocenio je i da su svi ti navodi potpuna glupost dodavši da niti je Belorusiji potrebno tako nešto, niti Rusiji.

Beloruski lider je dodao i da će Minsk učiniti sve što je u njegovoj moći kako bi osigurao regionalnu nuklearnu bezbednost.