Autor: Informer.rs

05.10.2024.

15:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Amerika napala Jemen! Vašington ponovo udario na Hute zbog "preventive"!

Huti su šiitska grupa koja sebe naziva jemenskom vladom i koja kontroliše severozapad zemlje.

Oni zabranjuju izraelske i zapadne brodove u Crvenom moru skoro godinu dana, kako bi izvršili pritisak na Izrael da prestane da napada Gazu.

Prema američkoj vojsci, napadi su bili usmereni na 15 meta Huti u petak popodne, u cilju „ofanzivnih vojnih kapaciteta“ kako bi se „zaštitila sloboda plovidbe i učinile međunarodne vode bezbednijim i bezbednijim za američke, koalicione i trgovačke brodove“.

Pre zvanične izjave CENTCOM-a, neimenovani američki zvaničnici rekli su za AP da su se udari dogodili na „sisteme oružja, baze i drugu opremu“ na pet lokacija.

Informer

 

Prema pisanju jemenskih medija, bilo je sedam udara na aerodromu Hodejda i vojnoj bazi u Katheibu.

Dve eksplozije su prijavljene u provinciji Damar, a tri u provinciji Bajda, jugoistočno od Sane.

Još četiri udara bila su na meti samog glavnog grada.

Bombardovanje u petak bilo je prva američka operacija protiv Huta od juna. Izraelski avioni pogodili su Hodejdu prošle nedelje, nakon što su Huti ispalili balističku raketu na Izrael.

Jemenska grupa je ispalila rakete ili dronove na više od 80 trgovačkih brodova od prošlog oktobra, kada je Izrael objavio rat Hamasu u Gazi, nakon serije smrtonosnih napada palestinske grupe na izraelsku teritoriju.

Informer

 

U početku, Huti su gađali samo brodove "povezane sa" Izraelom, ali su proširili svoje zabrane na brodove SAD i Velike Britanije nakon anglo-američkih vazdušnih napada u januaru.

Huti su tokom vikenda objavili snimak jednog od njihovih morskih dronova kako udara u tanker pod panamskom zastavom Kordelija Mun u Crvenom moru.

Huti su oborili skoro desetak američkih drona za nadzor i udarce. Takođe su više puta pucali na američke ratne brodove. CENTCOM tvrdi da su sve pristigle rakete i dronovi uspešno presretnuti.

SAD su optužile Huti da su zastupnici Irana, što je grupa negirala. Ranije ove nedelje, Iran je pokrenuo ogromnu raketnu baraž na Izrael, u znak odmazde za nedavna ubistva lidera Hamasa i Hezbolaha, kao i višeg generala iranske Islamske revolucionarne garde (IRGC) u Libanu.