Autor: Informer.rs

07.10.2024.

11:49

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Pakleni plan Ukrajine! U sve umešana i Amerika, šta će reći Putin?!

„Ministarstvo odbrane Rusije ima informacije da Ukrajina sprema provokaciju u cilju optuživanja Ruske Federacije za primenu otrovnih materija tokom SVO“, istakao je Kirilov na brifingu.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države umešane su u provokaciju koju priprema Kijev, a o tome svedoči saopštenje njihovog predstavnika u Organizaciji za zabranu hemijskog oružja Nikol Šampanj.

„U julu 2024. godine ona je otvoreno izjavila da ‘SAD nameravaju da pokrenu pitanje pozivanja Rusije na odgovornost tokom Konferencije država učesnica u novembru’. Kraj citata", naglasio je Kirilov.

Načelnik je konstatovao da, u cilju uspešne realizacije svojih planova, Kijev namerava da iskoristi odsustvo ruskih predstavnika u izvršnom odboru Organizacije za zabranu hemijskog oružja i ako uspe, tražiće da predstavnici Rusije budu lišeni pozicija u tehničkom sekretarijatu.

Ruske snage su u avgustu otkrile činjenice o skrivenoj primeni Ukrajine hemijskog oružja pod maskom dimnih granata, podvukao je Kirlov.

Načelnik je još otkrio da su ukrajinski naučnici sproveli naučni rad čiji je cilj stvaranje jedinjenja za otklanjanje posledica primene toksičnih supstanci.

On je takođe konstatovao da Rusija, iako je podnela sve dokaze Tehničkom sekretarijatu, nije dobila od Organizacije za zabranu hemijskog oružja smislen odgovor na potvrđene činjenice da je Kijev primenio otrovne materije.

Kirilov je poručio da će materijali o navodnoj primeni otrovnih materija od strane Rusije biti poslati Generalnoj skupštini i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, kao što je to urađeno vezi sa Sirijom.